De strijd der belegen kazen

Daar gaan we van start in het nieuwe jaar met de eerste verkiezing! De verkiezing van de “Beste belegen Goudse kaas van Nederland.” Het jaar is nog geen twee dagen koud of we zitten er alweer helemaal in.
De discussie over de kandidaten die naar de finale op de Horecava gaan is bij deze geopend.
Zeventien kandidaten voor de NieuwVerse titel ‘De Beste Belegen Goudse Kaas van Nederland’ meldden zich. Zachte kazen, schapenkazen en geitenkazen moesten we helaas afwijzen, want die zijn niet van het Goudse type dat van koemelk wordt gemaakt. Ook kregen we vragen: wanneer is een kaas belegen? Het antwoord is praktisch: belegen is een kaas die in januari met recht als belegen in de winkel mag liggen.

De winnaar wordt op 9 januari 2013 wordt tijdens de Horecava in de Amsterdamse RAI gekozen door een smaakjury met als voorzitter kaasexpert Betty Koster (l’Amuse), geassisteerd door de journalisten Puck Kerkhoven (Red Fox) en Felix Wilbrink (Telegraaf).

Aldus het Foodlog!
Nu ben ik wel heel erg benieuwd naar de wijnen die hier gewoon goed bij gekozen kunnen worden! Bij de echte belegen Goudse!

Als ik Nederlands meest bekende wijnschrijver er op nasla dan heeft hij maar liefst drie hoofdstukjes gewijd aan Goudse kaas: jong belegen, belegen en oude Goudse. Met een toegift van Goudse met komiijn. En hoewel witte wijn en kaas zeker tot de trend van 2013 moeten kunnen uitgroeien als iedereen nu eens gaat beseffen dat rood en kaas, of port en kaas echt niet alleen zaligmakend is, integendeel er zijn zoveel redenen om het juist niet te doen, is Goudse kaas de uitzondering die de regel bevestigd.
Verfijnde rode wijnen voor jong, jong belegen, belegen en extra belegen! Rijpe, wat krachtigere wijnen bij de oude Goudse zoals Cornas, Madiran of Nebbiolo d’Alba.

Ook opgevoed in de leer van Klosse kom je bij Goudse kaas bij Vintage port en rode wijnen terecht.
Wel duidelijk zaak lijkt me! Voor de vegetariërs onder ons staat erbij de Wijncoach’s blogs een recept met harde belegen Goudse!  Uiteraard met een krachtige maar rode wijn!

 

Lees ook:Overjarig Gouds past bij heel veel wijnen
Lees ook:Wijnfabels deel 4: Port past goed bij alle kazen
Lees ook:Kaas en wijn is niet zo makkelijk
Lees ook:Hoe decanteer je een vintage port ?
Lees ook:Horecava lanceert publieksprijs Horecava Innovation Award

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>