Kaas en wijn is niet zo makkelijk

“Maar ik vind rode wijn altijd veel lekkerder bij kaas!” ‘t Ja dat is één van die veel gehoorde uitspraken in de wijnwereld die staan als een klok.

Net zoals ‘het gezegde’ (helaas in veel restaurants nog steeds) “wilt u eeen lekkere port bij uw kaasplankje?”

Jammer, men doet zich veel te kort, de kaas-wijnwereld is heel erg groot en ontstijgt allang de plas met rode wijn om af te dalen in een zee van wit, stil, zoet of zelfs bruisend! Kijk maar eens naar het gemakkelijke, algemene kaasfilmpje van Peter Klosse.

 

Ook, wat hipper verfilmd maar even waar,  zijn de kaastips van Robert Verwey!

Kaas houdt van wijn, maar is absoluut geen allemansvriend op dit gebied! Dus trap er nooit meer in als de portwagen voorbij komt rollen :) . Als  je toch opgezadeld wordt met een echte kaasplank, die in het beste geval van-laag-naar-hoog- op smaak wordt geserveerd, kies dan voor veilig! Kies voor een ronde witte wijn, een Chardonnay bijvoorbeeld uit de Nieuwe Wereld die soepel en vriendelijk de kaasplank zal begeleiden.

Wil je gewoon graag rode wijn en kaas combineren, lekker voor de open haard aan het einde van de een herfstige boswandeling, zo fijn opgerold in je stoel….kies dan voor, jawel, een jonge fruitige port en zet daar van die harde oude kazen bij, mooi op een robuuste kaasplank, een mes en klaar!  Loop even bij je kaasboer binnen en vraag of je wat kunt proeven! Harde Noord-Italiaanse kazen, maar ook oude boerenkaas zal hier bij passen.

Rode niet versterkte wijn is lekker bij iets minder pittige harde kaas. Denk  eens aan een mooi stuk Zwitserse bergkaas zoals Gruyere.

Is blauwschimmel je favoriet, dan moet je zoeken naar iets wat een zoetje heeft als bruggetje naar het zout. Klassiek zijn natuurlijk de wijnen zoals de Sauternes, de Rheingau (TBA) de Alsace en de Loire deze kunnen voortbrengen, de zogenaamde gebotryseerde wijnen.  Edelrotte wijnen en schimmelkazen, hmm klinkt niet als een gastronomisch hoogtepunt als je het zo leest, maar het is zó lekker!

Naast blauw heb je ook rood. Er zijn zachte kazen met een roodschimmelkorst. De bekende combinatie Munsterkaas en Gewurztraminer uit de Elzas is hier een plezierig voorbeeld van!

Ben je gek op Chardonnay uit Chili, Zuid-Afrika, Australië sla dan alle harde kazen over, ga aan de blauwschimmels voorbij  en ga voor wit. Zachte witschimmelkazen zoals een verrukkelijke rauwmelkse kaas als Brie de Meaux.

Houd je heel erg van de frisse witte wijnen van de Loire, de Sauvignon blanc uit Touraine bijvoorbeeld, kies dan voor harde Hollandse geitenkaas, of voor zachte geitenkaas daar uit de buurt. (Crottin de Chavignol).

Laat je verrassen. Wat je ook doet, laat het spannend zijn! En flauw maar waar, ‘overdaad schaadt’ of te wel, beperk je keuze. Dus laat zo’n kaasplankje, waarbij je ‘met de klok mee moet eten’ maar ver achter je.

Eén en één is twee, maar dat geldt niet voor kaas en wijn!

Kom je er niet uit, wil je er meer van weten? Kies dan voor een leuke thema-avond bij het Wijncoachingbureau, waar Kaas en Wijn, net als Wijn voor Vegetariërs een van de onderwerpen in de Food&Wine serie zijn.

 

Lees ook:De strijd der belegen kazen
Lees ook:Wijnfabels deel 4: Port past goed bij alle kazen
Lees ook:Tips voor de kerst 2
Lees ook:Brood, wijn en …
Lees ook:Nectarine met honingparfait

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kaas en wijn is niet zo makkelijk

  1. Floor

    Eens! Rode wijn kan natuurlijk prima bij een kaasplank, maar ook ik ga de laatste tijd vaker voor wit. Smaak van zowel de kaas als de wijn komt dan veel beter tot zijn recht als je het mij vraagt!

      /   Reply  / 
  2. Marja van Beek Auteur

    Inderdaad! Nog een tip: http://www.kaaswijn.nl! van Hans Melissen, voor wie zich in optima forma in de kaas wil verdiepen! Met een glas wijn natuurlijk erbij :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>