Wijnfeesten in Tours

In de binnenstad vanmiddag een grote fair bezocht! Genaamd ‘Tours fait les vins’.

Veel verschillende appellaties, veel verschillende wijnmakers. Wat proeven we: van Cremant tot petillant, van Pouilly Fumé tot aan Anjou. Muscadet hebben we niet gezien. Grappig is de Pouilly Fumé van 60 jaar oude stokken, met 10 maanden rijping op hout. Lekker sappig en droog was de Chinon Cabernet Franc Rosé. Cot geproefd, kruidig en fruitig tegelijk, wel koel, lekker koel geschonken! Mind you, het is 28 graden vanmiddag.

Daarna heel even beentjes omhoog, klaar voor het diner in de binnenstad van Tours, ruim 20 minuten lopen vanaf het hotel.

Hier ontmoeten we Charles Sydney, die ons vanavond verder into the marketing and sales van de wijnen van de Loire brengt. Hij heeft prachtige wijnen bij zich, Om te beginnen een cremant van Chateau L’Aulée. Charles Sydney, by the way, is een ‘Courtier En Vins de Loire.

Hij komt oorspronkelijk uit de UK maar woont inmiddels al 23 jaar in de Loirestreek.

De wijn die hij ons daarna laat proeven,  is Montlouis sur Loire 2006 van Domaine de la Taille aux Loups. 100 % Chenin blanc, allemaal met de hand geoogst in verschillende gangen, om vooral alleen rijp, zoet fruit te oogsten. De wijn is fermented on wood, is mooi in balans, waarbij het hout in de wijn geïntegreerd is als het ware, en er niet boven op ligt. In de smaak, noot, vanille, citroen. Een volle body.
We eten deze avond wederom (sorry!) ganzelever! Daarbij een wat vreemde witte schuimige substantie die we allen als iets anders herkenden… en aardig rozijnenbroodachtig toast.

We drinken er tot ieders vebijstering Menetou Salon bij. Niets mis met de wijn, frisse Sauvignon Blanc, grassig met wat citrus. Lekker, normaal gesproken, maar beslist niet bij deze ganzelever! Dan te bedenken dat we even daarvoor nog heerlijke Montlouis houtgerijpt geproefd hebben.

Echt, qua wijnspijs combinaties is het te bizar voor woorden. De rode wijn bij het hoofdgerecht is Chinon CF, veel te warm! De piece: ‘kwartelpootje, borstje en zwezerik, op een bedje (zeg maar bed!) van fijngesneden snijbonen’.

Terwijl we daarvoor op de proeverij een perfecte 2003 (ja, ik weet het warm jaar, maar hier op deze hooggelegen wijngaard geen probleem geweest) Chinon gehad hebben! La Noblaie geproefd hebben.

Enfin, ze doen hun best daar in restaurant ‘Le Duplex’. Ze eindigen met een magnum Vouvray!

Dan staan de taxi’s voor. Charles wordt hartelijk bedankt,  we komen thuis in stromende regen.

Morgen naar Saumur! Zin in! Please zon… Please?

Lees ook:De finesse van de Cabernet Franc
Lees ook:Proefnotities Hosman proeverij
Lees ook:Wein, Weib und Gesang, thema wijnroute Amersfoort 6 november
Lees ook:Vloeibaar hout
Lees ook:Gezellig borrelen met de WijnSpijs Wandeling in Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>