Houtsnippers beperkt toegestaan voor AOC-wijn
Houtsnippers mogen in Frankrijk voortaan bij de productie van bepaalde AOC-wijnen gebruikt worden, zij het alleen in experimentele vorm. Producenten die willen experimenteren moeten dat eerst bij hun syndicaat aanvragen. In de kelder mogen ze de snippers alleen laten meetrekken tijdens de alcoholische en malolactische vergisting, niet in gerede wijn. De snippers zouden volgens het Institut National des Appellationsd’Origine (INAO) namelijk niet mogen dienen om de wijnen te ‘aromatiseren’. Waarvoor dan wel? Volgens het INAO zouden snippers wellicht kunnen dienen als middel ter verbetering van de structuur, ter stabilisatie van tannines en anthocyanen (kleurstoffen) en voor een betere aromatische expressie van de cépages. Twee appellations hebben inmiddels al groen licht gekregen voor zulke ‘stabiliserende experimenten’, Côtes du Rhône en Muscadet.
Bron: Productschap
Lees ook:De soap van de houtsnippers
Lees ook:Theezakjes in de wijn hangen
Lees ook:Nieuwe appellaties in de Loire
Lees ook:Champagne AOC wordt uitgebreid
Lees ook:In Noorwegen mag je nu meer drinken