De soap van de houtsnippers

De Franse overkoepelende organisatie INAO heeft bij de nationale overheid verzoekschriften neergelegd om het gebruik van houtchips bij de bereiding van kwaliteitswijnen (AOC’s) te verbieden. De verzoekschriften kwamen op een ‘wonderlijk’ moment, namelijk vlak voordat de EU bekend maakte het gebruik van houtsnippers toe te staan.
Het INAO heeft wetsvoorstellen neergelegd die de wijnproducerende regio’s zelf het recht geeft het gebruik van houtsnippers (chips) te beperken of in zijn geheel te verbieden. Het INAO stelt zich op het standpunt, dat het toestaan van het gebruik van houtsnippers om wijn kunstmatig van extra tannines te voorzien en dus in feite te aromatiseren met externe smaakelementen, in wezen de deur op een kier zet voor wijnproducenten om andere ‘natuurlijke’ aromaten aan de wijn toe te voegen teneinde bepaalde smaakeffecten extra in de wijn te brengen, bijvoorbeeld fruitsmaken. Het INAO heeft nu een lijst van 460 AOC’s ingediend bij de overheid waarvoor het in feite verboden zou moeten worden om eiken houtsnippers in te zetten voor het verbeteren van de wijnkwaliteit.

Lees ook:Houtsnippers mogen nu ook in Frankrijk
Lees ook:Spaanse overheid promoot de wijnexport
Lees ook:Nieuwe appellaties in de Loire
Lees ook:Google Earth zorgt voor declasseringen in Bordeaux
Lees ook:Franse appelations grondig herzien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>