Bij Gerhard Horstink leer je echt proeven!

Er is veel te doen op de cursusvloer van de wijnwereld! Kun je spreken over een zekere ‘wildgroei’? Ja, misschien wel. Veel zelfverklaarde wijnprofessionals in achteraf zaaltjes, met al dan niet schemerig kaarslicht of briljante tl-buizen. Er zijn wijnscholen, wijnworkshops, wijncursussen, wijndocenten, wijnopleidingen. Kortom er is van alles wat, voor iedereen!

Maar als je echt serieus verder wilt komen in de wijn, dan kun je, na bijvoorbeeld een opleiding bij het Wijninstituut, niet om dat kleine dorpje in Brabant heen.

Ook als je bezig bent met een SWEN 3 opleiding of het Advanced WSET traject doet, is het aan te raden om je neus eens in Brabants glaswerk te steken.

Gerhard Horstink wijn en wetenschap.

Afgelopen maandag, dwars door file, langs omgevallen vrachtwagens en onder een scherm van regendruppels bereikte ik het ‘Horstink Landgoed’ voor een themadag Bourgogne in de serie ‘Bodem & Klimaat. (Het lijkt wel een kwartetspel).

Het was niet de eerste keer dat ik deze reis ondernam, de laatste keer zal het ook zeker niet zijn! Buiten het feit om dat ik de behandelde stof goed kan gebruiken bij mijn voorbereiding van het Wijnbouwexamen Magister Vini, is het zo dat je hier echt met wijn bezig bent, deze ontleedt en bespreekt op een leerzame, prettige manier.

Dat de prima ontvangst en de verzorging door Esther Slootweg, – partner van Gerhard – met hartelijkheid en een smakelijke lunch hier mede aan bijdragen, dat valt zeker niet te ontkennen!

Moeiteloos zal zij ook de gasten op het landgoed ontvangen die voor een “wijn-en-waai-weekeinde” komen! Wat een geweldig idee is voor onze vriendengroep, nu we al die kinderen niet meer mee hoeven te slepen!  (eerdaags slepen zij ons mee :) )

De groep wijnliefhebbers die op de Bourgognedag was afgekomen, bestond uit opvallend veel liefhebbende hobbyisten! Daarnaast vakmensen zoals sommeliers en een wijnimporteur! We waren met zijn tienen!

De thematische bodemdag, bestond natuurlijk uit de bodem, het klimaat en begon heel toepasselijk bij de oerknal. We werkten vanuit een aards Rodinia, het supercontinent dat zo’n 1100 tot 750 miljoen geleden bestond uit bijna de totale continentale massa naar het huidige Bourgogne toe!

Door de uitleg, die met foto’s en schematische tekeningen werd ondersteund, gingen bij mij heel wat kwartjes vallen. Ik had me nog nooit verdiept in het ontstaan van de bergen (orogenese), laat staan dat ik wist dat  de Alpen, zoals wij ze hier al skiënd en wandelend, te lijf gaan, niet het enige ‘alpine’ gebergte op de wereld is.

Machtig interessant.  Natuurlijk kon het niet missen dat het rode draad naar de Bourgogne leidde. Ook hier van kregen we een beknopte geschiedenis, zodat we beter de uiteindelijke versnippering hier  leerden begrijpen.

Enfin, ik ga hier niet een Bodem-en-klimaat-workshop doen, daarvoor moet je zelf naar Horstink.

Door de dag heen werden we verschillende malen getrakteerd op kleine cases met een bijbehorende 3- of 4- proefs flights Het laat zich raden dat hier geen flauwe grappen uitgehaald werden, dat we kwaliteits  Chardonnay en Pinot Noir te proeven kregen!

Geen twijfelachtige wijnen met vlakke neuzen, bij de geringste twijfel zuiver of onzuiver wordt een nieuwe fles geopend, je proeft echt wijn en je kunt echt vergelijken. De flights waren bijvoorbeeld uit één jaar, van één wijnmaker, met drie verschillende climats! Of  van één wijnmaker, maar dan  met vier verschillende jaargangen, steeds een serie met drie of vier wijnen.

Dus ja, bij Gerhard Horstink leer je echt proeven!  Dat het daardoor heel erg leuk wordt, dat is dan misschien ook logisch.

 

Lees ook:Oinos Wijncursussen – Bourgogne – bodem en klimaat
Lees ook:Wijn, data wijnproeven en meer bij Oinos 2013
Lees ook:Nieuwe voorzitter examencommissie De Wijnacademie [Persbericht]
Lees ook:Een wijnbouwcollege over bodem en klimaat
Lees ook:OINOS AMSTERDAM VAN START

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>