Wijnfabels deel 3: “Wijn wordt beter naarmate hij ouder wordt”.

Wijn bewaren of drinken ?Dit keer een wat belegen fabel voor wijnliefhebbers. We mogen immers
aannemen dat de meeste onder u  op de hoogte zijn van het feit, dat de
meeste wijn niet beter wordt bij veroudering, maar juist  slechter.

Onze aandacht gaat vandaag dan ook uit naar degenen die dat niet weten,
en hun flessen  staande naast de open haard bewaren, het liefst een
jaartje of wat. Om op een feestelijke avond die  zo gekoesterde Bordeaux
Superieur 1991 open te trekken. Complimenten van dierbaren in ontvangst
nemend: "dat je die vanavond zo'n oude wijn voor ons open maakt,
fantastisch!"

Ondanks dat bovenstaande smart gehalveerd wordt door deling, is het
beter goede wijn te schenken. En  "goed" betekent ook: op het juiste
moment. Niet alleen voor u, maar ook voor de wijn op het juiste  moment.
98% van alle witte wijn ter wereld wordt gemaakt voor directe
consumptie. Lees: binnen een  jaar na de oogst. Voor rode wijn wordt 90%
genoemd.
Is de wijn daarna ondrinkbaar? Nee, natuurlijk niet, maar deze zal veel
van zijn charme verliezen.  Vaak worden deze consumptie-wijnen gemaakt
voor de jonge fruitige smaak. Indien deze wegvalt, blijft  er weinig
over. Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden!
Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het
recept wijn vermeldt. Het is  dan een ingredient van mindere kwaliteit,
en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het  mogelijk om de wijn
te gebruiken als azijn. Echter is verzuurde wijn nog geen azijn,
daarvoor dient  u wat rode wijnazijn toe te voegen. Na een aantal dagen
geduld zorgt de juiste bacterie-stam dan  voor de omzetting.

Maar omdat voorkomen beter is dan genezen, moeten we gaan kijken naar
het juiste drinkmoment, en de  juiste bewaaromstandigheden, om optimaal
van de wijn te kunnen genieten. Laten we beginnen met het  juiste
drinkmoment. In veel gevallen zal dit zo spoedig mogelijk zijn. Als
regel (met ongetwijfeld  vele uitzonderingen hierop) zou je kunnen
zeggen dat alles uit het grootwinkel-kanaal direct  gedronken mag
worden. Sterker nog: zoek in het schap altijd even of er een nieuwere
jaargang  aanwezig is: hoe jonger hoe beter. De flessen vooraan staan
immers al een jaar langer in het  TL-licht, met grote
temperatuursschommelingen. Ook bij uw wijnspecialist zullen de meeste
wijnen  onder de 10 euro volledig op dronk zijn en niet beter worden.
Maar hij/zij kan u hierover het beste  advies geven.
Nog een tip: wijn van het zuidelijk halfrond is altijd een half jaar
ouder. Dat is ook de reden dat  we zo weinig rose zien uit Australie en
Zuid-Afrika. Deze wordt immers gebotteld rond mei, en is dus  niet op
tijd in Europa voor onze zomer.

Op naar de volgende groep wijnen, degene die wat meer te bieden hebben:
deze kunnen vaak wat langer  bewaard worden. Deze wijnen vaak wel snel
op dronk (binnen 1 a 2 jaar), en hebben daarna nog een  adem van 3 a 4
jaar. Maar "goed blijven" is niet altijd hetzelfde als "beter worden".
Aan u is de  keus: wilt u een jonge wijn drinken, met een fruitig aroma
en tonen van bijvoorbeeld nieuw  eikenhout? Of houdt u van een wat meer
belegen wijn, waarin het verse fruit plaats heeft gemaakt  voor gestoofd
fruit, en nieuw hout voor bos-aroma's? Om uw voorkeur te achterhalen, is
het leuk een  kist te kopen van uw favoriete wijn, en elk half jaar
hiervan een fles te ontkurken. Wel  proefnotities maken, natuurlijk!

De laatste categorie bestaat uit de wijnen die echt een aantal jaren
nodig hebben om op dronk te  komen. Die dus echt beter worden door te
rijpen. We hebben het dan over een heel klein percentage  van alle wijn.
Het meeste risico om deze wijnen tegen te komen, loopt u in de
prijscategorie boven  15 euro. Sommige jaren zijn beter te bewaren dan
andere, maar let op: niet alle bejubelde jaren  (2000, 2003) zijn de
beste bewaarjaren. Een goede bewaarwijn bevat namelijk de juiste
hoeveelheid  zuren en tannines. Dit is niet altijd het geval in de erg
hete jaren. Ook zijn deze wat zwoelere  wijnen populair op de
Amerikaanse en Aziatische markt, wat de prijs opdrijft. Een jaar als
2001 of  2004 is dan soms interessanter, zeker als u een kist koopt.
Kortom: Vraag uw verkoper om advies.  Sommige slijters hebben ook
halslabels waarop u aantekeningen kunt maken: handig voor in de kelder.
Als u geen kelder heeft zoek dan de juiste bewaarplek in uw huis. Liefst
donker en met een constante  koele temperatuur. Niet te vochtig of droog
en trillingsvrij.

De fabel is afkomstig uit de tijd dat topwijnen lang moesten rijpen voor
ze drinkbaar werden (wijn  van mindere kwaliteit moest altijd al snel
genuttigd worden, vroeger zelfs sneller dan nu). Deze  topwijnen waren
wel geconcentreerd, maar werden vaak onrijper geplukt dan nu. De
(metereologische)  techniek ontbrak immers om het juiste oogstmoment te
bepalen. Om de regen voor te zijn, werd vaak  vroeg geoogst. Regen
verdund niet alleen de wijn, maar zorgt ook voor ziektes en rot. De
stroeve  tannines uit de niet altijd even rijpe druiven dienden eerst
afgebouwd te worden in houten vaten of  flessen, daarna werdt de wijn
pas drinkbaar.

Vandaag de dag zijn wijnboeren echter uitgerust met de modernste
technieken: van satelietbeelden  voor het voorspellen van het weer, tot
labaratoria voor de rijpings-analyse van de druif. Per  druivensoort en
per wijngaard uiteraard. Tel daarbij op dat de markt vraag om rijpe,
zwoele wijnen  die drinkbaar zijn binnen een paar dagen na aanschaf, en
dus niet bewaard hoeven te worden.

Maar was het vroeger beter? Waarschijnlijk niet. Vroeger had men
namelijk geen keus, en die hebben  de wijnmakers tegenwoordig wel. In
klassieke wijngebieden (Medoc, Barolo, Rioja) worden nog veel  wijnen
gemaakt die lang kunnen rijpen, of zelfs na een aantal jaren pas op
dronk raken. Maar in  ieder gebied zijn ook wijnmakers die hun wijn
maken voor directe consumptie. En die dus dezelfde  herkomstbenaming
gebruiken. Laat u dus goed informeren, en volg vooral uw smaak.

Lees ook:Ik heb een oude wijn gevonden in mijn kelder! Help!
Lees ook:Wat is nieuwe wereld en wat is dan oude wereld?
Lees ook:Hoe lang is wijn in een aangebroken fles houdbaar ?
Lees ook:Wijnen Wageningse Berg op fles
Lees ook:US wijnwet gewijzigd: er mag nu voor 15% gecheet worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>