Dit keer een wat belegen fabel voor wijnliefhebbers. We mogen immers
aannemen dat de meeste onder u op de hoogte zijn van het feit, dat de
meeste wijn niet beter wordt bij veroudering, maar juist slechter.
Onze aandacht gaat vandaag dan ook uit naar degenen die dat niet weten,
en hun flessen staande naast de open haard bewaren, het liefst een
jaartje of wat. Om op een feestelijke avond die zo gekoesterde Bordeaux
Superieur 1991 open te trekken. Complimenten van dierbaren in ontvangst
nemend: "dat je die vanavond zo'n oude wijn voor ons open maakt,
fantastisch!"
Ondanks dat bovenstaande smart gehalveerd wordt door deling, is het
beter goede wijn te schenken. En "goed" betekent ook: op het juiste
moment. Niet alleen voor u, maar ook voor de wijn op het juiste moment.
98% van alle witte wijn ter wereld wordt gemaakt voor directe
consumptie. Lees: binnen een jaar na de oogst. Voor rode wijn wordt 90%
genoemd.
Is de wijn daarna ondrinkbaar? Nee, natuurlijk niet, maar deze zal veel
van zijn charme verliezen. Vaak worden deze consumptie-wijnen gemaakt
voor de jonge fruitige smaak. Indien deze wegvalt, blijft er weinig
over. Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden!
Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het
recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit,
en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn
te gebruiken als azijn. Echter is verzuurde wijn nog geen azijn,
daarvoor dient u wat rode wijnazijn toe te voegen. Na een aantal dagen
geduld zorgt de juiste bacterie-stam dan voor de omzetting.
Maar omdat voorkomen beter is dan genezen, moeten we gaan kijken naar
het juiste drinkmoment, en de juiste bewaaromstandigheden, om optimaal
van de wijn te kunnen genieten. Laten we beginnen met het juiste
drinkmoment. In veel gevallen zal dit zo spoedig mogelijk zijn. Als
regel (met ongetwijfeld vele uitzonderingen hierop) zou je kunnen
zeggen dat alles uit het grootwinkel-kanaal direct gedronken mag
worden. Sterker nog: zoek in het schap altijd even of er een nieuwere
jaargang aanwezig is: hoe jonger hoe beter. De flessen vooraan staan
immers al een jaar langer in het TL-licht, met grote
temperatuursschommelingen. Ook bij uw wijnspecialist zullen de meeste
wijnen onder de 10 euro volledig op dronk zijn en niet beter worden.
Maar hij/zij kan u hierover het beste advies geven.
Nog een tip: wijn van het zuidelijk halfrond is altijd een half jaar
ouder. Dat is ook de reden dat we zo weinig rose zien uit Australie en
Zuid-Afrika. Deze wordt immers gebotteld rond mei, en is dus niet op
tijd in Europa voor onze zomer.
Op naar de volgende groep wijnen, degene die wat meer te bieden hebben:
deze kunnen vaak wat langer bewaard worden. Deze wijnen vaak wel snel
op dronk (binnen 1 a 2 jaar), en hebben daarna nog een adem van 3 a 4
jaar. Maar "goed blijven" is niet altijd hetzelfde als "beter worden".
Aan u is de keus: wilt u een jonge wijn drinken, met een fruitig aroma
en tonen van bijvoorbeeld nieuw eikenhout? Of houdt u van een wat meer
belegen wijn, waarin het verse fruit plaats heeft gemaakt voor gestoofd
fruit, en nieuw hout voor bos-aroma's? Om uw voorkeur te achterhalen, is
het leuk een kist te kopen van uw favoriete wijn, en elk half jaar
hiervan een fles te ontkurken. Wel proefnotities maken, natuurlijk!
De laatste categorie bestaat uit de wijnen die echt een aantal jaren
nodig hebben om op dronk te komen. Die dus echt beter worden door te
rijpen. We hebben het dan over een heel klein percentage van alle wijn.
Het meeste risico om deze wijnen tegen te komen, loopt u in de
prijscategorie boven 15 euro. Sommige jaren zijn beter te bewaren dan
andere, maar let op: niet alle bejubelde jaren (2000, 2003) zijn de
beste bewaarjaren. Een goede bewaarwijn bevat namelijk de juiste
hoeveelheid zuren en tannines. Dit is niet altijd het geval in de erg
hete jaren. Ook zijn deze wat zwoelere wijnen populair op de
Amerikaanse en Aziatische markt, wat de prijs opdrijft. Een jaar als
2001 of 2004 is dan soms interessanter, zeker als u een kist koopt.
Kortom: Vraag uw verkoper om advies. Sommige slijters hebben ook
halslabels waarop u aantekeningen kunt maken: handig voor in de kelder.
Als u geen kelder heeft zoek dan de juiste bewaarplek in uw huis. Liefst
donker en met een constante koele temperatuur. Niet te vochtig of droog
en trillingsvrij.
De fabel is afkomstig uit de tijd dat topwijnen lang moesten rijpen voor
ze drinkbaar werden (wijn van mindere kwaliteit moest altijd al snel
genuttigd worden, vroeger zelfs sneller dan nu). Deze topwijnen waren
wel geconcentreerd, maar werden vaak onrijper geplukt dan nu. De
(metereologische) techniek ontbrak immers om het juiste oogstmoment te
bepalen. Om de regen voor te zijn, werd vaak vroeg geoogst. Regen
verdund niet alleen de wijn, maar zorgt ook voor ziektes en rot. De
stroeve tannines uit de niet altijd even rijpe druiven dienden eerst
afgebouwd te worden in houten vaten of flessen, daarna werdt de wijn
pas drinkbaar.
Vandaag de dag zijn wijnboeren echter uitgerust met de modernste
technieken: van satelietbeelden voor het voorspellen van het weer, tot
labaratoria voor de rijpings-analyse van de druif. Per druivensoort en
per wijngaard uiteraard. Tel daarbij op dat de markt vraag om rijpe,
zwoele wijnen die drinkbaar zijn binnen een paar dagen na aanschaf, en
dus niet bewaard hoeven te worden.
Maar was het vroeger beter? Waarschijnlijk niet. Vroeger had men
namelijk geen keus, en die hebben de wijnmakers tegenwoordig wel. In
klassieke wijngebieden (Medoc, Barolo, Rioja) worden nog veel wijnen
gemaakt die lang kunnen rijpen, of zelfs na een aantal jaren pas op
dronk raken. Maar in ieder gebied zijn ook wijnmakers die hun wijn
maken voor directe consumptie. En die dus dezelfde herkomstbenaming
gebruiken. Laat u dus goed informeren, en volg vooral uw smaak.
Lees ook:Ik heb een oude wijn gevonden in mijn kelder! Help!
Lees ook:Wat is nieuwe wereld en wat is dan oude wereld?
Lees ook:Hoe lang is wijn in een aangebroken fles houdbaar ?
Lees ook:Wijnen Wageningse Berg op fles
Lees ook:US wijnwet gewijzigd: er mag nu voor 15% gecheet worden