Oogst Achterhoek dit jaar 40.000 flessen

De oogst van Achterhoekse wijnboeren stijgt naar veertigduizend flessen. Een flinke groei vergeleken met de oogst van najaar 2005, die in ongeveer 14.000 flessen werd gebotteld.

Voorzitter Bert Dondergoor van de Coöperatie Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers verwacht dat die groei de komende jaren doorgaat. „ Over twee jaar kan de oogst opnieuw zijn verdubbeld en vullen we negentigduizend flessen wijn.”
Dondergoor schat dat van de oogst van 2005 nog 10 procent resteert. „ Dus die is eigenlijk zo goed als helemaal verkocht.”

Dat heeft niet met chauvinisme te maken. Dondergoor werkt in Varsseveld, zijn bedrijf gebruikt de Achterhoekse wijn als relatiegeschenk. „Ik had een leverancier een fles Regent Barrique gegeven. Hij belde met de vraag of hij twee dozen kon kopen. Dat was geen Achterhoeker, hij vond de wijn lekker. Van de prijs schrok hij niet.”

De oogst van 2006 wordt rond Koninginnedag door de wijnboeren gebotteld. Enkele weken later is deze wijn ook te koop. Dondergoor heeft vertrouwen in de kwaliteit van de laatste oogst. „Het is goed merkbaar dat de druivenstokken een jaar verder zijn.”

De Achterhoekse wijnstokken staan nog maar enkele jaren. „ De druiven van de piepjonge stokken gaven al een mooi smaakpatroon. Na de prachtige herfst van 2006 zien we dat de smaak zich verder heeft verdiept, dat de wijnen voller en ronder van smaak zijn geworden.” De wijn komt van verschillende druivenrassen. De Solaris sprong er vorig jaar uit. „Dit jaar is die ook weer zo goed. De Solaris wordt onze topper.” De Achterhoekers krijgen al sinds 2005 hulp van twee wijnmakers uit Duitsland en Zuid-Afrika. „ Zij weer de topper blijven nog twee jaar, zodat zij onze mensen verder op kunnen leiden. De opleiding aan de wijnacademie in Duitsland is vier jaar, hun begeleiding aan ons ook.”

De coöperatie is op dit moment in gesprek met kandidaten voor de functie van bedrijfsleider. Dondergoor: „We willen per 1 september een bedrijfsleider aannemen. Die moet alles organiseren rond de verkoop van de wijn, de vermarkting. Hij kan ook het jaarlijkse wijnfeest organiseren, de verkoop aan de horeca en aan wederverkopers.’’

Bron: De Gelderlander

Lees ook:Bio-dynamische wijn uit Het Gooi
Lees ook:Oogstbericht 2006: Bordeaux
Lees ook:Druiven oogsten in een warme maand
Lees ook:Vroege oogst door mooie weer
Lees ook:Natuurlijk vinden de duitsers dat de duitse oogst goed is…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>