Vroege oogst door mooie weer

Het is weer een bijzonder druivenseizoen dit jaar. De berichten over grote schade en druivenschaarste als gevolg van late voorjaarsvorst druppelen binnen, maar ook berichten dat de oogst door het mooie wijn weken eerder zal kunnen plaatsvinden in sommige gebieden. Daaronder bijvoorbeeld België: Als het nog even mooi weer blijft, zullen de wijndruiven in België weken vroeger dan normaal geplukt worden, zo meldt Belga.

Dat bevestigen enkele wijnproducenten donderdag. “Normaal oogsten wij de eerste week van oktober, maar nu kan dat al midden september zijn”, zegt Paul Vleminckx van Chardonnay Meerdael in Oud-Heverlee. “De bloesems zijn al aanwezig op de wijnstokken, maar ze moeten nog opengaan. Als het nog twee weken mooi weer blijft, dan is het zover. Honderd dagen later begint dan de oogst.” Een vroege rijping kan volgens Vleminckx normaal geen kwaad voor de kwaliteit van de druiven. “Enkele weken geleden heeft een perceel wel schade geleden, omdat er ‘s nachts plots vorst opdook”, legt hij uit. Ook bij Wijnhuis Genoels-Elderen in Riemst stellen ze vast dat de druiven dit jaar waarschijnlijk vroeger rijp zullen zijn. “We hebben inderdaad een voorsprong van enkele weken opgebouwd, maar het is niet onmogelijk dat we die nog verliezen. Vorig jaar kenden we ook een warme en droge lente, maar heeft het in de maand augustus de hele tijd geregend”, relativeert Joyce van Rennes. “Voor de mousserende wijnen is de oogst normaal gepland in september. Dit jaar kan dat zeker begin september zijn. De pluk voor onze stille wijnen gebeurt normaal in oktober, maar kan dit jaar verschuiven naar eind september”, aldus nog van Rennes.

Bron

Lees ook:Oogstbericht 2006: Belgie
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 5: September in Nederland
Lees ook:Druiven oogsten in een warme maand
Lees ook:Uitdagende oogst 2011 in Californië en Oregon
Lees ook:Rode druiven geoogst bij Wijngaard De Wageningse Berg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>