Ruik jij altijd aan de kurk?

Ik wel. Altijd.

En jij?

Er zijn verschillende theorien over. Ik zelf vind dat je de geur van de wijn goed kan ruiken aan de kurk en de fles. En ik vind het gewoon leuk om te doen. De kurk ruikt natuurlijk altijd naar kurk ;-) Maar als hij muf ruikt is er vaak wat aan de hand. Door het gewoon altijd te doen ben ik er ook in ge-oefend geraakt en kan ik echt wel iets eraan concluderen.

Anderen vinden dat dat niet kan. Aan de kurk kan je niets ruiken beweren ze. Sommige vinoloog opleidingen verbieden het zelfs.

En jij? Wat doe jij?

Hier een bericht van een Amerikaanse wijnstudent die het ook niet meer weet: wel of niet aan de kurk ruiken.

Lees ook:Waarom geeft de ober mij de kurk?
Lees ook:Hoeveel weet jij van wijn?
Lees ook:Spugen of slikken
Lees ook:Waarom hebben sommige wijnen was op de kurk en hoe krijg ik het weg?
Lees ook:De dis voor en tegen Merlot!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Ruik jij altijd aan de kurk?

  1. Albert

    Wat kun je nu in zijn algemeenheid zeggen over de wijn wanneer de kurk puur naar azijn ruikt?
    Kan het bijv. zijn dat de wijn lang rechtop heeft gestaan in een verkeerde (en te warme) opslag, waarna hij korte tijd weer liggend is bewaard? (zodat de ev. kristalvorming aan de kurk nog aan het oplossen is)

      /   Reply  / 
  2. Hans

    Hi Albert,

    Je kan in ieder geval zeggen dat het niet goed is als de kurk naar azijn ruikt. Ik zou de wijn dan ook niet meer vertrouwen.

    Jouw conclusie gaat met wat te ver. Je kan wel concluderen dat er te veel zuurstof bij de wijn is gekomen en dat komt vaak door rechtop staan of te warme opslag.

    Kristalvorming lost vaak erg slecht weer op.

    Groet, Hans

      /   Reply  / 
  3. Joost

    Schroefdop ! Wanneer leren ze het nou. Hier in Australie gaat -ja ook de kwaliteits wijn- steeds meer onder de dop, wit en rood. (behalve de zware opleggers die pas na 5 jaar drinkbaar zijn.)
    Groeten

    Joost

      /   Reply  / 
  4. Hans

    Ik ben ook helemaal VOOR de schroefdop. VEEL handiger

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>