Hoe wordt rosé gemaakt?


Het maken van wijn is begonnen met de ontdekking van de natuurlijke gisting. Most, geperste druivensap, werd bewaard om zijn smakelijke en voedzame eigenschappen en kwam spontaan tot gisting. Een natuurlijk ontstaan van een Godendrank. Later werd een rode wijn gemaakt door een langer contact van de schillen van blauwe druiven met het gistende druivensap. De combinatie van deze twee manieren van wijnproductie heeft geleid tot het creëren van een heerlijke nieuwe wijn, licht van kleur en fruitig en krachtig van smaak: ROSÉ.

Het sap van de geperste druiven wordt gedurende een korte gisting, van 12 tot 24 uren in contact gehouden met de schillen en onttrekt hieraan dan kleur en smaakstoffen. Het voordeel is een feestelijke gekleurde lichtrode (rosé) wijn met een elegant bouquet en een verrassende afdronk met een lage zuurgraad. Deze combinatie van het aloude wijnmaken is een ambachtelijk antwoord op de soms moeilijke wijnkeuze. Vooral de wijnen uit de zuidelijke wijnstreken hebben door langere rijping tijdens de hogere temperaturen meer kracht en smaak ontwikkeld. Een fraaie kleur, kruidige neus en een verfijnde fruitige afdronk zijn de kenmerken van deze elegante wijnen.

Licht gekoeld geschonken in een ruim glas is een Rosé een ideale begeleider van tal van gerechten. Gevogelte, rood vlees en vis of schelpdieren komen volkomen tot hun recht. Een licht bruisende, mousserende Roséwijn is zelfs een veel geprezen feestwijn bij uitstek, niet alleen als welkomstwijn of aperitief maar door de tintelende smaak een extra accent bij de feestvreugde.

Bron: www.wijnweetjes.nl

Lees ook:Wat is eigenlijk de afdronk van een wijn?
Lees ook:Clairet versus Rosé
Lees ook:De perfecte zomerbubbel
Lees ook:De rode wijnen van het Gardameer
Lees ook:Fruitige zomerwijn in vier varianten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>