Clairet versus Rosé

In Bordeaux maken ze rood, wit, zoet, bubbels, rosé én clairet! Wat is dat precies clairet? De Engelsen gebruiken nog steeds het woord claret, en inderdaad heeft het daar enigszins mee te maken.

In de tijd dat de Engelsen de grootste afnemers van Bordeaux waren, in vroeger eeuwen, had de wijn niet zo’n enorm diepe rode kleur als nu. De inweking van de schillen in de most duurde veel korter dan tegenwoordig. Die lichte rode wijnen werden claret genoemd.

Nog steeds wordt clairet gemaakt, een wijntype tussen rosé en rode wijn in. Bij een clairet worden de schillen wel enige tijd geweekt in de most, om tannines en kleur te krijgen. De wijn ondergaat daarna dezelfde behandeling als rode wijn, inclusief malolactische gisting, om de scherpe appelzuren om te zetten in zachtere melkzuren.

Bij een rosé is die inweking op de schillen veel korter dan bij clairet. Malolactische fermentatie komt niet voor, om lekker frisse zuren te behouden. Een clairet wordt gekenmerkt door de duidelijke aanwezigheid van tannines, rosé door de duidelijke aanwezigheid van frisse zuren!

Een clairet smaakt uitstekend bij worstjes van de barbecue, hamburgers en ander niet al te ingewikkeld vlees. Ook als apéritief is het heerlijk, wel gekoeld dan. Een prima clairet die wij dronken is de Pont de Moron 2010 van de Alliance Bourg, een samenwerking van producenten in de omgeving van Bourg, aan de oevers van de Gironde.

Lees ook:Côtes de Bourg gaat niet mee in Côtes de Bordeaux
Lees ook:Voor malbec gingen we naar Argentinie
Lees ook:Hoe wordt rosé gemaakt?
Lees ook:Exclusieve champagne met fish and chips
Lees ook:Witte Bourgogne, schaal- en schelpdieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>