Kreeftenwijn 2011: Marsanne Les Tannes 2010

Afgelopen week is het kreeftenseizoen voor de Oosterscheldekreeft geopend. Vanaf 1 april tot en met 15 juli mogen de Zeeuwse kreeften weer aan wal worden gebracht en zijn ze verkrijgbaar in de betere restaurants en de vishandel. Sinds een aantal jaar wordt daar ook een speciale wijn bij uitgezocht, die uitgeroepen wordt tot kreeftenwijn.

Foto: Evert-Jan Daniels

Dit jaar is dat de Marsanne ‘Les Tannes’ van Château de Conas in Pézenas (Languedoc).  Deze wijn wordt naar Nederland gehaald door P. de Bruijn Wijnkopers in Nijmegen, een van de oudste wijnfirma’s in ons land.

Waarom deze wijn precies gekozen is, wordt niet zo duidelijk, het persbericht meldt een boel standaard-jargon, helaas. ‘Wijnen van de marsanne-druif hebben een expressief en levendig karakter, vol fruit. De Les Tannes heeft een klassieke en elegante smaak’, aldus het persbericht. ‘Een prachtige geur van wit fruit en vanille. Bij het maken van de wijnen van Les Tannes wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen.’ Tsja, willen we dat weten? Ik had liever gelezen waarom nu precies deze wijn bij de kreeft…

Uiteraard is dit niet de enige wijn die lekker smaakt bij verse kreeft. Ik heb al heel wat verschillende wijnen bij kreeft op. Ik zou mijn blog door moeten spitten voor een aantal suggesties. Maar via Twitter kreeg ik ook al twee reacties: een klassieke Bourgogne, Meursault bijvoorbeeld, of een Griekse wijn, Biblia Chora Ovilos 2009 van de druivenrassen assyrtiko/semillon, die vier maanden op Frans eiken heeft gelegen.

Lijken me beide spannende combinaties! Heb je zelf ook een wijn die je bij de kreeft aanraadt? Laat het hier weten!

Lees ook:Eerste ‘schoonwaterkreeft’ voor Atsma en Peijs
Lees ook:De Oosterscheldekreeft, een nieuwe boek aan het begin van het Kreeftenseizoen
Lees ook:Vreemde druiven: koshu
Lees ook:Honky Tonk Women met Cabernet Sauvignon
Lees ook:Wanneer smaakt wijn het beste in 2012 ?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>