Eerste ‘schoonwaterkreeft’ voor Atsma en Peijs

Kreeftseizoen 2012 start op 29 maart

De eerste Oosterscheldekreeft wordt dit jaar op donderdag 29 maart aan land gebracht. Deze kreeft, die door zijn afwijkende DNA-structuur zeer zacht van smaak is en alleen in zeer schoon water gedijt, wordt die dag overhandigd aan Karla Peijs, Commissaris van de Koningin van de Provincie Zeeland, en Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu.

Dit is al het twaalfde jaar waarin in deze periode het kreeftseizoen officieel geopend wordt. Het seizoen is kort; de circa twintig kreeftenvissers brengen van 1 april tot en met 15 juli de zeer bijzondere Oosterscheldekreeft aan land. Hoe verser deze kreeft gegeten wordt, hoe lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft – die kenners wel de Rolls Royce onder de kreeften noemen – wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden. Onder meer het sterrenrestaurant Oud Sluis van topkok Sergio Herman in het Zeeuwse kustplaatsje Sluis, heeft de Oosterscheldekreeft op het menu staan: “Je moet deze kreeften met respect behandelen: deze kreeft vraagt om bepaalde vaardigheden en niet om gewoon maar koken.”, aldus chefkok Herman tijdens de opening van het kreeftenseizoen 2009.

Een exclusief product, zoals de Oosterscheldekreeft, moet je koesteren. Daarom besloot een aantal gerenommeerde Zeeuwse restaurants hun expertise en ervaring te bundelen in de Kring van de Zeeuwse Kreeft (http://www.oosterscheldekreeft.nl). Zij bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan voor EUR 59,50. De op verschillende wijze bereide menu’s worden dit jaar bij voorkeur geserveerd met de tot kreeftenwijn van het jaar uitgeroepen Doceassaje wijn uit 2010 van het Zuid-Italiaanse huis Vinosia. De natuurlijke zoete, romige en verfijnde smaak van de Oosterscheldekreeft gaat perfect samen met het delicate aroma van deze mooie, fruitige wijn. Importeur is wijnhandel Vino & Vetro uit Den Haag.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in zoutgehalte en temperatuur van het water in de Oosterschelde. De populatie wordt steeds weer opnieuw opgebouwd vanuit sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor duidelijk een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. De afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.

Bij het op het land halen van de eerste Oosterscheldekreeft zal Joop Atsma ingaan op het belang van schoon water in de Oosterschelde ten behoeve van deze bijzondere kreeft.

Met de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen op 29 maart verschijnt het allereerste boek over de Zeeuwse kreeft: “De Oosterscheldekreeft”. Een (kook)boek over kreeft, met de ruige poëzie van Zeeland. Het boek is gestoeld op de gedachte: kreeft is er voor iedereen, puur en eerlijk. Karla Peijs (Commissaris van de Koningin van Zeeland) reikt het eerste exemplaar uit aan kreeftenvisser Jan van Westerbrugge.

 

Wat zou je hier het liefste bij willen drinken? Wie komt met een origineel voorstel voor een passende wijn bij de Oosterscheldekreeft? Ik ben benieuwd!

Lees ook:De Oosterscheldekreeft, een nieuwe boek aan het begin van het Kreeftenseizoen
Lees ook:Kreeftenwijn 2011: Marsanne Les Tannes 2010
Lees ook:Wijnadvies voor bij de Oosterscheldekreeft
Lees ook:Kreeftenwijn van 2012 is Italiaans
Lees ook:Oosterscheldekreeft met champagne

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>