Lamsribbetjes met tomaten-honingsaus, courgette, Provençaalse aardappelen & topwijn

LamsribbetjesSoms heb je wijnen die zo waanzinnig vol en lekker zijn, dat je bij de wijn een goed recept zoekt in plaats van andersom.

Vandaag twee totaal verschillende topwijnen, die maar één ding gemeen hebben; ze passen perfect bij Lamsribbetjes met tomaten-honingsaus.

Dit is een heerlijk recept voor de koudere dagen die we in Nederland altijd weer krijgen in de lente en zomer. Koelere dagen die vragen om warme, volle en kruidige gerechten en dito wijnen. Dit recept heb ik speciaal samengesteld voor twee zeer speciale wijnen; de Marinus van Winery Bernardus uit Californië, gemaakt van cabernet sauvignon en merlot, en de van syrah, carnigan en grenache gemaakte La mère grand van Vignoble le Loup blanc uit de Minervois, die u ook kunt terugvinden in het huidige nummer van het magazine “En France”.

Ingrediënten voor vier personen:

1 ui
boter
600 gr tomaten
2 knoflookteentjes
2 courgettes
1 dl olijfolie
peper
zout
paprikapoeder
verse rozemarijn (aardappels en saus)
20 lamsribbetjes
1 eetlepel honing
750 gram vastkokende aardappelen

Bereiding:

Begin met de wijn ruim van tevoren te decanteren, zodat de primaire geuren verdwijnen en het volle complexe aroma zich kan ontwikkelen.

Lees dan onderstaand recept door, om ervoor te zorgen dat courgettes, aardappelen en de lamsribbetjes tegelijk klaar zijn.

Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en snij ze in stukken.
Kruid de aardappelen met zout, paprikapoeder en de verse rozemarijn. Smelt een beetje boter in de pan en giet er wat olijfolie bij, en voeg, als de boter en de olie heet zijn, de gekruide aardappelpartjes toe.

Versnipper de ui, verhit olijfolie in de pan, en fruit de kleine stukjes ui en een geperste (voor de liefhebbers twee) knoflookteen tezamen in de pan. Draai het vuur uit en laat even staan.

Was de tomaten, dompel ze gedurende een halve minuut onder in water dat (bijna) kookt zodat je de schil makkelijk kunt verwijderen. Snij de tomaten en doe ze in de blender zodat ze helemaal fijn worden gehakt. Giet het geheel in een pan, voeg de gefruite ui en knoflook uit de pan toe en verwarm het tot het zachtjes kookt. Voeg dan de eetlepel honing en twee theelepels rozemarijn toe, en laat het geheel zachtjes inkoken gedurende twintig minuten.

Was de courgettes en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dikte
Kruid de olie met peper en zout en knijp er het 2de knoflookteentje in .

Bak ondertussen de met peper en zout gekruide lamsribbetjes in ongeveer 12 minuten in boter gaar, en laat ze daarna nog enkele minuutjes sudderen

Haal ondertussen de courgetteplakken door de gekruide olie en rooster ze op een grillpan (ongeveer 2 minuten aan weerszijden). Heeft u geen grillpan, gebruik dan een koekepan.

Schik de gegrilde courgettes en de gebakken aardappelen rondom op 4 borden en leg 5 lamsribbetjes in het midden, en overgiet ze met de ingedikte saus. (Wilt u een iets dikkere saus, gebruik dan op het laatst aardappelzetmeel om de saus te binden.) Laat ondertussen één van uw gasten de wijn inschenken, en serveer zelf de borden uit.

Santé !

 

Lees ook:Recept voor parelhoen met Chardonnay of Merlot
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Kabeljauwcreme met Chardonnay
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Spagetti met Pinot Grigio
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Saltimbocca met een witte spanjaard
Lees ook:Recept voor reebiefstuk met wijncombi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>