De Albarino druif komt voor in het noordwesten van Spanje in Galicië, nog specifieker in de streek Rias Baixas en in het noorden van Portugal, waar deze alvarinho wordt genoemd.
In Rias Baixas zijn de bodems van graniet. Ongeveer 90 % van alle wijngaarden zijn daar beplant met Albarino.
Albarino is een kleine druif met een dikke schil, heeft lage opbrengsten en is relatief duur om aan te planten.
De Spaanse druif heeft een heel eigen karakter, fijne zuurgraad, wat vuursteen in de neus, maar ook wat volheid, perzik en abrikoos, of soms wat meloen-en appeltonen.Meestal wordt Albarino jong gedronken, maar er wordt ook steeds meer geëxperimenteerd met hout- en flesrijping. Opvallend is dat Albarino één van de weinige witte druivenrassen is die als monocepage gebruikt wordt in Spanje.
Zelf vind ik een mooie frisse Albarinowijn zeer geschikt als aperitiefwijn of heerlijk bij sushi en sashimi.
Lees ook:Hopscheuten met….?
Lees ook:Wat is de Alvarinho?
Lees ook:Sneeuwfiles in Nederland
Lees ook:Is de wijn wel koud genoeg?
Lees ook:Wat is de Albarinyo?
Hmm, lekker, ik krijg dorst!