Hmm, cava, ik kan er niet genoeg van krijgen. Deze Spaanse bubbels zijn enorm populair, gelukkig. Zelf vind ik altijd dat cava een beetje zon in het glas heeft. Op deze regenachtige dagen kan ik een glas cava dan ook van harte aanbevelen.
Een van mijn favoriete huizen is het piepkleine El Xamfra, waar twee ongelooflijk aardige mensen verantwoordelijk zijn voor de wijnen.
Patty van CasaCava, de importeur van El Xamfra, maakte een heerlijke citroengranita met een cava van El Xamfra (maar het kan natuurlijk ook met een andere…)
Nodig: 3 dl water, 2 dl cava brut (El Xamfra brut), 180 g suiker, 3 citroenen uitgeperst, 1 citroenschil fijngeraspt
Breng het water aan de kook en laat vervolgens 5 minuten zachtjes koken. Pers intussen de citroenen uit. Meng citroensap en rasp met de hete siroop en laat afkoelen. Schenk de cava er bij en doe in ondiepe schaal, zet de schaal in de vriezer. Roer het mengsel gedurende twee uur elke 15 minuten om. Daarna af en toe nog om roeren tot gebruik. Serveer in coupe of flûte garneer met blaadje munt.
Meer weten over El Xamfra? Lees hier mijn verslagje van een kort bezoek aan de cavahoofdstad San Sadurní d’Anoia
Lees ook:Geproefd: Savia Viva Cava
Lees ook:Weekendgerecht: Aardappeltortilla
Lees ook:Monbazillac bij de tiramisu
Lees ook:Punch van appel en cava
Lees ook:Cava workshop