Nationale Nederlandse Wijnkeuring

Op het blog van het Wijninstituut is ze te volgen, Ingrid Larmoyeur. Nooit met de mond vol tanden,  neemt geen blad voor de mond en  heeft het hart op de tong. Een heerlijk mens om mee op stap te gaan, ze schrijft zoals ze is, daarom raad ik haar laatste artikel natuurlijk weer van harte aan!

 

Nationale Wijnkeuring 2012: Nederwijn op de keuringstafel…curiositeit of serieuze slok?

Wisselende kwaliteit met uitschieters (deel van de tekst)
Wit viel me dit jaar niet mee, op wat sappige frisse na. In 2010 schreef ik naar aanleiding van de keuring: ”Wat opvalt is dat wit in Nederland steeds beter wordt. Veelal mooie zuivere aromatische wijnen met frisse zuren en een goede balans.” Ook in 2011 was ik enthousiast over de ontwikkeling van Nederwit. Nu in 2012 is het toch weer te wisselend van kwaliteit met teveel onzuiverheid of fouten! Ook zeer vegetaal, maar dat is soms met ons klimaat nauwelijks te vermijden.
Rosé was eerder slecht met veel fouten, nu wisselend. Een opgaande lijn dus in feite. Ik heb bijvoorbeeld een mooie halfdroge rosé geproefd. Niet mijn smaaktype, maar toch een aangename wijn met een mooie balans.
Rood viel me dit jaar erg mee. De voor velen soms aparte of bijna onaangename karakteristieken van onbekende kruisingen als Regent waren dit jaar minder te merken. Soms mooi fruit met aangename tonen. Het lijkt erop dat men in Nederland deze rassen langzaamaan beter onder de knie krijgt. Af en toe kregen we een wijn die echt herkenbaar pinot noir-karakter had. Dat zal dan wel een Belgische wijn geweest zijn. In de serie rode houtgerijpte wijnen die ons team proefde was ik content met het meer ingetogen houtgebruik. Dat heb ik in voorgaande jaren te vaak te uitbundig meegemaakt. Dat zie je trouwens veel bij beginnende wijnproducenten: te kwistig met hout. Wat genuanceerder ermee omgaan, komt de wijn vaak ten goede.

Het hele artikel is  hier te lezen.

Lees ook:25 jaar Perswijn
Lees ook:Pinot Gris bij de jambalya
Lees ook:Uitslag Wijnkeuring: Kwaliteit Nederlandse wijn flink in de lift
Lees ook:Goede jaren, slechte jaren
Lees ook:Nederlandse wijngaard De Kleine Heerlijkheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>