Pinot Gris bij de jambalya

Van veel wijnen wordt gezegd: goed bij Aziatisch eten. Maar Aziatisch eten bestaat natuurlijk niet. De keuken van Japan is heel anders dan die van China, en die van India weer anders dan die van Thailand.

Wat verschillende keukens van Azië wel gemeen hebben, is vaak combinaties van zoet en zuur, en diverse geurige, soms sterk pittige kruiden. En bij die zoet–zuurgerechten en die pittige kruiden passen wijnen met een goede balans in zoet en zuur. Die vind je over de hele wereld, maar dichtbij huis kom je al snel in de Elzas uit. Elzasser wijnen hebben bovendien vaak veel fruitigheid én kruidige aroma’s. Denk aan Riesling, Pinot Gris of Gewurztraminer.

Recent proefde ik weer eens een rijtje prettige Elzassers, en was vooral gecharmeerd van de Pinot Gris Schofweg 2007 van Gustave Lorentz. Dit wijnhuis is al sinds generaties gevestigd in het schilderachtige stadje Bergheim, even ten noorden van Colmar.

Deze Pinot Gris doet het prima bij Thaise salade met pittige biefstuk, Chinese noedels met garnalen én bij jambalya, waar ik hem bij dronk. De pittige cayunkruiden, de ham, de zoete doperwten: het combineerde heerlijk bij kruidige en volle Pinot Gris, met geuren van vanillevla en pittige caramel. Lekker frisse zuren, licht zoete indruk maar prima in balans, lekker vol en stevig. Een wijn met veel kracht en pit, die die Caraïbische schotel prima aankon.

Pinot Gris Schofweg wordt geïmporteerd door Kwast Wijnkopers en kost € 17,50.

Lees ook:Nectarine met honingparfait
Lees ook:Wat is Oranjebitter?
Lees ook:Kruiden en garrigue
Lees ook:Niets leukers dan onder vrienden te zijn
Lees ook:Lentewijn: rosé bij de salade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>