Franciacorta, gastheer voor wijnbloggers

Franciacorta is een gebied van glooiende heuvels in het district Brescia, zuidelijk van het Gardameer in Italië. Het gebied wordt in het oosten begrensd door rotsachtige heuvels, in het westen door de rivier de Oglio, in het noorden door de oevers van het Iseomeer en in het zuiden door de vlakte die eindigt tegen de rijksweg Brescia-Bergamo. Dit gebied is van 14 tot 16 oktober a.s. gastheer van de 4e European Wine Bloggers Conference (#ewbc op Twitter), een conferentie voor en door Europese wijnbloggers. Ik zal er aanwezig zijn, en doe uiteraard verslag.

 

Een korte uitleg van de naam Franciacorta, waar ze vooral bijzondere mousserende wijnen maken, trof ik op internet. In vrije vertaling luidt de tekst als volgt:

Als je Franciacorta van boven bekijkt, zie je een dubbel amphitheater gevormd tijdens de laatste ijstijd, dankzij de actie van een grote gletsjer. Al millenia lang is hier menselijk leven aanwezig. Er zijn opgravingen die duiden op bewoning in de pre-historische tijd en bovendien noemen diverse klassieke auteurs als Plinius, Columella en Virgilius de regio.

De naam Franzacurta verscheen voor het eerst in statuten van de stad Brescia in 1277; het ging daarbij over een bevel aan de gemeenten Gussago en Rodendo rondom de brug over de rivier de Mella in ‘Mandolossa’ : «Pro utilitate Sua propria et omnium amicorum Franzacurta». Met Franzacurta werd een gebied bedoeld dat vrijgesteld was van belastingen voor een bepaalde kerkelijke rechtbank: in het latijn francae curtae. In ruil daarvoor moesten de inwoners de weg van Brescia naar Iseo onderhouden.

De komende tijd zal ik meer over Franciacorta publiceren, hier en op Wijnkronieken.nl

Lees ook:Kijkje bij een wijnmaker in Franciacorta
Lees ook:Franciacorta op een postzegel
Lees ook:Kwaliteitsbubbels uit Italië: Franciacorta!
Lees ook:Crus voor de Muscadet
Lees ook:Design kurketrekkers van Artis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>