Kwaliteitsbubbels uit Italië: Franciacorta!

Afgelopen weekend kon ik mijn smaakpapillen een beetje voorbereiden op mijn aankomende tripje naar Noord-Italië. Ik zal er rondkijken in de wijnregio Franciacorta en deelnemen aan de European Wine Bloggers Conference in Brescia. In de regio Franciacorta maken ze voornamelijk mousserende wijn volgens dezelfde methode als in de Champagne, en van min of meer dezelfde druiven.

Dankzij een fles Franciacorta van een zeer jonge Nederlandse wijnwebwinkel, de Franciacortaslijterij, kwam ik zondag alvast goed in de stemming voor deze reis! Ik proefde uit hun assortiment een zogenaamde Satén Brut van Cascina San Pietro, en was helemaal verkocht. Deze wijn was op een regenachtige zondagmiddag gewoonweg even het zonnetje in huis

Chardonnay
Cascina San Pietro is een klein bedrijf in Calino, opgericht rond de eeuwwisseling. De satén is gemaakt van 100% chardonnay en stuift bij het inschenken je glas uit. Een fontein van mousse blijft naarboven komen. De kleur is fris en licht citroengeel, met subtiele aroma’s van wit brood, bloemetjes, hazelnoot, gedroogde appel en wat meloen. De smaak is zuiver, vriendelijk en vrolijk, met veel fruit en een vrolijke touch. Op een borrel of als apéritief is dit een absolute crowd pleaser! Niet te streng, niet te lief. Mensen die denken dat Italiaanse bubbels identiek zijn met prosecco, moet je gewoon dit eens voorzetten! Na enige tijd in het glas komt overigens voor de serieuze wijnliefhebber ook een mooie complexiteit om de hoek kijken, met intrigerende bitters van artisjok en kinine.

Een absolute aanrader, zo’n fles Franciacorta. Voor € 29,95 heb je een bubbel die een goede champagne waardig is. Hét bewijs dat Italiaanse bubbles NIET gelijk staan aan prosecco!

(Een uitgebreider verhaal over deze wijn, voor liefhebbers, staat op Wijnkronieken.)

Lees ook:Lezersactie: proefpakket Franciacorta zonder verzendkosten
Lees ook:Franciacorta op een postzegel
Lees ook:Kijkje bij een wijnmaker in Franciacorta
Lees ook:Franciacorta, verrassende Italiaanse bubble
Lees ook:Meer wijn uit Italië dan uit Frankrijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kwaliteitsbubbels uit Italië: Franciacorta!

  1. Pingback: Lezersactie: proefpakket Franciacorta zonder verzendkosten | Wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>