Verleidelijke Bergerac-wijnen

Het wijngebied Bergerac in het zuidwesten van Frankrijk biedt een breed palet van betaalbare wijnen op de Nederlandse markt; zowel droge als zoete, witte wijnen, rode wijnen en zelfs roséwijnen. Zo is er voor elke gelegenheid, voor ieder zijn smaak en voor bij elk gerecht wel een Bergerac. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

Rode wijnen
Door hun fruitigheid en goede structuur gaan de rode Bergerac, Montravel en Pécharmant goed samen met gerechten van gevogelte zoals confit de canard en gerechten met eekhoorntjesbrood en truffels. Kaasplankjes met uitgesproken kazen zoals Munster, Camembert de Normandie en Tomme de Savoie passen er ook goed bij. De stevigere Côtes de Bergerac vormt een mooie combinatie met lamsbout of lamsschouder. Grillgerechten van ribstuk, eendenfilet of runderspiesen smaken goed in combinatie met de Montravel en de Pécharmant. De rode Bergerac-wijnen gaan ook goed samen met de klassieke smaken van de bistro-keuken en, verrassend genoeg, ook met gerechten van riviervis. Bovendien doet het exotische vleugje in de wijnen de kou even vergeten tijdens de feestmaanden.

Droge, witte wijnen
Door de frisheid die de droge, witte wijnen uit Bergerac en Montravel kenmerkt, gaan ze goed samen met zeevruchten zoals oesters, krab of kreeft. In Frankrijk worden zeevruchten vaak gegeten met de feestdagen, ze bieden een goed alternatief voor vlees en een plateau de fruits de mer staat feestelijk op tafel. De Montravel is eveneens een goed aperitief en is heerlijk met brood en verse geitenkaas. De wijnboeren in Bergerac maken ook mooie witte bewaarwijnen. De rijke smaak van deze bewaarwijnen halen het mooiste uit feestgerechten van gevogelte. De smaken van vis en zeevruchten worden subtiel versterkt door een droge Bergerac of Montravel. Hierin zijn de Sauvignon, de Sémillon en de Muscadelledruif goed te proeven. Het landklimaat van Bergerac zorgt ervoor dat de complexiteit van aroma’s en mineralen van de bewaarwijnen van de ‘grands terroirs’ behouden blijft.

 Rosé
De frisse, fruitige, levendige rosé’s uit Bergerac worden meestal in de zomer gedronken maar zijn geschikt om het hele jaar door te drinken. Het zijn de perfecte partners van kruidige, exotische gerechten zoals curry en couscous en zijn ook lekker met een feestelijk voorgerecht van zalmcarpaccio, een crumble van aubergine of met warme geitenkaas met kruiden. De roséwijnen van Bergerac gaan erg mooi samen met tomaat en passen daarnaast perfect bij mooie Valentijnsdesserts met rode vruchten.

Zoete, witte wijnen
De bekendste likeurwijn uit Bergerac is de Monbazillac maar Bergerac produceert nog vijf andere zoete, witte wijnen, te weten de likeurwijn Saussignac, maar ook de iets minder zoete moelleux Côtes de Bergerac Blanc, Côtes de Montravel, Haut Montravel en de wat zeldzamere Rosette. De wijnboeren uit Bergerac laten de overrijpe druiven aan de wijnstok hangen en zo krijgen ze de zogenaamd pouriture noble; de edele rotting die de schil van de druiven aantast. Het hoge suikergehalte dat hierdoor verkregen wordt en de smaakstoffen en aroma’s geven een likeurwijn een enorme rijkheid aan smaak. De Monbazillac-wijnen gaan mooi met eenden- of ganzenlever, het streekgerecht bij uitstek (als je dat nog wenst te eten natuurlijk). Daarnaast zijn ze erg geschikt als aperitief en voor bij een machtig dessert. De moelleux vormen een verleidelijk alternatief voor de likeurwijnen. Met hun delicate en zachte aroma’s van rijp fruit zijn ze goede begeleiders van fruitsalades, fruittaarten en andere fruitdesserts.

[Persbericht]

Lees ook:De natuurlijke pracht van de Bergerac
Lees ook:Bergerac, wijnen van de toekomst
Lees ook:Zo Naturel! Bergerac wijnen
Lees ook:Een bezoek aan de Bergerac
Lees ook:Bergerac is zó 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>