Wijnweetje: Terroir

Terroir: het is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt in de wijnwereld. Vooral in Frankrijk strooien ze graag met het begrip, maar inmiddels is het woord ook regelmatig te horen in Australië en Californië, om maar eens een paar bekende ‘nieuw-wereldse’ wijngebieden te noemen. Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld als wijnmakers én wijnkenners over terroir spreken?

Met terroir wordt bedoeld die kenmerken van de groeiomgeving van de wijnstok die tot uiting kunnen komen in de smaak en het karakter van de wijn: bodemsoort en onderliggend gesteente bijvoorbeeld, of ligging van de wijngaard aan een rivier of meer, ligging op een helling of in een dal, of de omringende begroeiing zoals bijvoorbeeld kruiden of dennebomen. Sommige wijnboeren verstaan onder terroir zelfs de manier van bewerking van het land – met paard en ploeg of met de machine – en de traditionele wijnmaaktechnieken.

Terroir heeft dus alles te maken met de plaats op deze aarde waar de wijnstok groeit én waar hij de beste resultaten geeft.

Dit weetje schreef ik eerder voor Taste! (voorjaar 2010)
Foto: Château de L’Horte, Corbières

Lees ook:Wereldmarkt voor wijn gaat dit jaar 5% groeien in liters
Lees ook:Nieuw wijnonderzoekscentrum in Californië
Lees ook:Wat is terroir?
Lees ook:Aardappels uit Drenthe en druiven uit Rheinhessen
Lees ook:Voor een weekenduitstapje in de wijnbergen naar de Ahr

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>