Wereldmarkt voor wijn gaat dit jaar 5% groeien in liters

De VinExpo is de grootste wijnbeurs ter wereld en wordt in juni gehouden in Parijs.

De beursvoorzitter gaf aan dat het feit dat er zoveel wereld wijnen op de VinExpo staan geen teken is dat het slecht gaat met de Bordeaux, waar de VinExpo oorspronkelijk voor bedoelt was. En voorspelt ondertussen een flinke groei in de totale markt.

De wereldwijde wijnconsumptie zit in de lift, aangevuurd door opkomende markten als de Verenigde Staten, Rusland, China en Groot-Brittannië. In de marge van die evolutie verliest het traditionele wijnland Frankrijk steeds meer van zijn pluimen. Het wordt ingehaald door de VS als grootste markt, de exportvolumes lopen achteruit en op de nieuwe groeimarkten hebben jonge wijnlanden als Australië het voor het zeggen. Dat blijkt uit cijfers gepresenteerd door Vinexpo, de grootste wijnbeurs ter wereld.

De beurs was aanvankelijk bedoeld als visitekaartje voor wijnen uit eigen regio, de Bordeauxstreek, maar de voorbije jaren zijn de deelnemers steeds internationaler geworden. Heeft Vinexpo het paard van Troje binnengehaald? Beursvoorzitter Jean-Marie Chadronnier wijst liever op de positieve trends: in 2010 zal 239 miljoen hectoliter wijn gedronken worden, bijna 5 procent meer dan in 2005. De omzet zal over dezelfde periode met 9,4 procent stijgen tot 87,2 miljard euro. "We drinken niet alleen meer, maar ook beter", zegt Chadronnier.

De trend naar meer en duurder is goed nieuws voor de producenten. Die kunnen zo het toenemende probleem van overproductie deels opvangen. Een probleem dat niet langer alleen in traditionele wijnlanden speelt, maar waar ook nieuwe wijnlanden als Australië en Chili mee kampen. "Om de overschotten aan te pakken, zijn herstructureringen aan de gang", zegt Chadronnier. In Frankrijk is de productie de voorbije jaren flink gedaald.

Tegen 2010 wordt echter alweer een lichte toename verwacht. Die zal vooral in het buitenland moeten gesleten worden, want de Franse consumptie zal naar verwachting blijven dalen. "Het probleem zit in de communicatiebeperkingen in Frankrijk", zegt Chadronnier. "We mogen wijn niet promoten. Daardoor zien de jongeren het niet langer als nationaal erfgoed. In Italië is dat anders en daar is de terugval gestopt".

Toch vindt hij de dalingen niet dramatisch. "We blijven op een hoog niveau. Je kan het alcoholverbruik niet vergelijken met 50 jaar geleden. Toen trokken bouwvakkers met vier, vijf flessen naar hun werk". De grootste uitdaging voor de Franse wijn ligt volgens Chadronnier in het veroveren van groeimarkten zoals China en Rusland. "Frankrijk heeft die boot gemist", zegt hij. "Er was in het verleden te veel middelmaat. Een kapitale fout waarvoor de Franse wijn internationaal is afgestraft".

Bron: De Tijd

Lees ook:Cijfers van een wijnbeurs: Vinexpo
Lees ook:Franse wijn gaat verder achteruit
Lees ook:Wijnimport in Nederland neemt toe
Lees ook:Recordaantal Aziatische bezoekers op Franse wijnbeurs
Lees ook:Effect van klimaatverandering

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>