Comeback van Klassiek

Bordeaux is op de weg terugNa een aantal succesvolle jaren voor volle, welhaast bombastische en fruitige wijnen met prachtige exotische namen en etiketten met name uit de nieuwe wijnlanden, zijn  klassieke wijnen en wijngebieden bezig om terrein terug te veroveren.
Een verklaring hiervoor is complex, maar lijkt voornamelijk verband te houden met de wijnen zelf, veranderend consumentengedrag en economische factoren.
In Europa’s klassieke wijngebieden is er sprake van een serie van zeer goede wijnjaren, die volle geconcentreerde wijnen opleveren met een prachtig raffinement. Blijkbaar is een groot gedeelte van de consumenten die juist de volheid van de nieuwe wereld-wijnen zo waarderen zodoende wat makkelijker overgestapt naar, of teruggevallen op, klassiekere Europese wijnen. De subtiliteiten in de Europese wijnen zijn daarbij echter niet onopgemerkt gebleven en de consument lijkt dientengevolge de volle maar vaak inhoudsloze fruitige Nieuwe Wereld-wijnen enigszins moe te zijn. De eerste gevolgen van dit proces zijn zichtbaar; na een flink aantal jaren stijgt de export van Bordeaux eindelijk weer. Verantwoordelijk hiervoor zijn met name landen als België, Engeland en Amerika.
Ook is er mede dankzij de film Sideways, waarin merlot het moet ontgelden en pinot noir heilig wordt verklaard, in de VS een grotere vraag naar Bourgogne ontstaan. Hoewel het totale Joep van het Hek-effect van deze film nog moet blijken, daalt de verkoop van Amerikaanse merlotwijn voorlopig vrolijk door.
Daarnaast is de aantrekkende wereldeconomie een belangrijke factor. Wijnconsumenten met daarin een grote groep “nieuwe” wijndrinkers zullen met een beter gevulde portemonnee en met een toegenomen kennis van wijn vaker voor een mooie klassieke fles wijn kiezen.

Lees ook:Klassiek Europa proeverij op 22 oktober
Lees ook:Nederlandse wijnblogger voor de roadtrip door Franse wijngebieden is bekend
Lees ook:De film Sideways kraakt Merlot af
Lees ook:
Lees ook:25 mei Grote proeverij in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>