Wat is ijswijn?

Eerder rapporteerden wij al over wat is Eiswijn en over de duurste ijswijn uit Canada.

Hier nog een goede beschrijving van wat ijswijn nu eigenlijk is van Weinschenker.nl.

Bij de ijswijn moeten de te oogsten wijndruiven tijdens het oogsten en tijdens het persen bevroren zijn. Ijswijn moet minstens het in de betreffende wijnregio geldende voor het predikaat Beerenauslese vastgelegde te bereiken alcoholgehalte hebben. Zo de formule van de Duitse nieuwe wijnwet van 1982. Daarna is in Baden het gehalte aan Oechsle voor ijswijn minstens 128 graden, in de Rheingau 125 graden en aan de Mosel minstens 110 graden.

Bij de Beerenauslesen (BA) en de Trockenbeerenauslesen (TBA) woord de concentratie van inhoud van de bessen (extract) bereikt door werking van de bakterien van de Botrytis Cinere. Bij de woord deze concentratie bereikt met de natuurlijke bevriezing en het hiermede gepaard gaande ontrekken van water.

Voor het predikaat ijswijn zijn gezonde bessen in de wijngaarden nodig. Zo kunnen verschillen gemaakt worden bij zoete botrytiswijnen (BA/TBA) en ijswijnen. De ijswijnen hebben, indien de bessen gezond waren ook hogere waarden in de zuren (16 graden en hoger). Dat gebeurd door het kristalliseren van het water. De zuren worden net als de suikers en de aromastoffen geconcentreerd.

In de noordelijke wijnregio’s zoals Mosel, Saar, Mittelrhein produceren bijzonder opvallende fruitige zuren en in de overige gebieden zijn meer vollere wijnen te vinden.

Voor de productie van ijswijnen zijn in het bijzonder laat rijpende druivensoorten geschikt: Riesling, Scheurebe, Silvaner, Rieslaner en Traminer.

Eiswein tussen historie en andere verhalen: De productie van ijswijnen is volgens de overlevering reeds sinds de middeleeuw bekent. Volgens historische bronnen zijn wijnbouwers in Franken in de 18 eeuw op het idee gekomen bevroren druiven te vinificeren. Ander bronnen noemen het Rheinhessische Bingen-Dromersheim als doopplaats van de ijswijn. Dat was in het jaar 1794.

Ausführlich berichtet O. Beek über die Eisweinernte in seiner Chronik aus dem jahr 1869: »Von einer günstigen Wirkung des Frostes hat Spier in Trarbach Gebrauch gemacht. Als ihm im Herbst 1842 drei Fuder Wein-Trauben zu Eis gefroren waren, ließ er dieselben am Stock auftauen und dann nach Hause bringen; sie gaben einen köstlichen Wein ohne den mindesten Frostgeschmack. Im jahre 1845 ließ er alle fehlerhaften Trauben weglesen, dagegen die stärksten stehen. Sie nahmen bis Anfang Dezember augenscheinlich zu; dann gab es Regen und Sturm, und da Spier einmal die Trauben nicht naß nehmen wollte, so wurde es Neujahr, bevor er die letzten am 3.Januar 1846 beim schönsten Sonnenschein nach Hause bekam.
Er machte nur die Hälfte von einem Fuder… aber die Güte ersetzte vollstandig den Verlust an Quantität.«
Aus Ernteberichten lässt sich ermitteln, dass Eisweine in der zweiten Halfte des 19.Jahrhunderts offenbar nur in drei jahren gelesen werden konnten: 1875, 1880 und 1890. Auch zu Anfang des 20.Jahrhunderts gilt der Eiswein als absolute Raritat.
In den Annalen sind jedenfalls lediglich 1902, 1908 und 1912 als Eiswein-Jahrgänge verzeichnet. Erst in der Zeit nach dem zweiten Weltkrieg (1949, 1950), deutlich aber mit Beginn der 60er jahre erlangte das Rebensaftkonzentrat aus der Kälte einen unerhörten Aufschwung und war plötzlich sprichwörtlich in aller Munde.
Von Winzern gehätschelt und von den Liebhabern geschätzt, stiegen allerdings auch die Preise für die Kostbarkeiten in astronomische Höhen. Nicht unerheblich wirkten sich spezielle Lesedaten auf den – manchmal auch medienwirksam flankierten -Absatz aus: Nikolaustag, Heilig Abend (»Christwein«), Silvester oder Neujahr gehören, wenn Mutter Natur sich gewogen zeigt, zu den heißbegehrten Terminen.
Zu den Kuriosa gehort das jahr 1971, als am 6. Januar in verschiedenen Teilen Deutschlands »Heilige-Drei-Königs-Eiswein-Auslesen« eingebracht wurden, die dann gleich unter zwei jahreszahlen – 1970/71 – auf dem Etikett firmierten.
Außergewöhnlich auch ein Wein des Domdechanat Werner’schen Weinguts in Hochheim, der an einem 14. Februar – Fastnachtsmontag – geerntet werden konnte.

Als je hier helemaal komt, dan moet je deze ook even lezen over ijswijn.

Lees ook:Warme weer bedreigt ijswijn
Lees ook:Speculeren met druiven
Lees ook:Late vorst goed voor ijswijn
Lees ook:Eiswein en Tarte Tatin
Lees ook:Moezel Saar Ruwer wordt Moezel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>