Chateau Margaux op jacht naar de ultieme afsluiting van hun wijn: de schroefdop?

Schroefdoppen als afsluiting voor de bewaarwijnen

Het blijft de wijnmakers, verkopers, gastheren, gastvrouwen bezighouden. De afsluiting van de wijnfles.

Hoeveel flessen moeten er niet dagelijks afgesloten worden? Met natuurkurk, synthetische stoppertjes, glazen dopjes of simpelweg een kroonkurk. Er is van alles op de markt. Veel discussies zijn al opgelaaid, de afgelopen decennia. Met als kern altijd de kurk!
Wat is er beter, de kurk of de schroefdop, het glazen stopje of de synthetisch donder.

Waarom werd de kurk überhaupt gekozen in eerste instantie? Natuurkurk is  al zo verschrikkelijk oud. In de graftombes van de oude Egyptenaren ontdekte men kruiken met kurk als afsluiting, men maakte er visnetten drijvend door, men sloot er olijfolie mee af.

In de wijnmakerij is de natuurkurk lang onontbeerlijk geweest. Het was met name een graag gewenste afsluiting voor de betere bewaarwijnen.

Maar ook jong te drinken flessen werden vroeger in ieder geval met kurk gesloten. Dat is nu niet meer zo. Veel van de wijnen worden vandaag de dag simpel weg geschroefd gesloten.

Gaat nu ook Chateau Margaux de strijd met de kurk aan?

Decanter vermelde afgelopen week bij monde van de heer Paul Pontallier, managing director en wijnmaker, over hun experimenten met alternatieve wijnafsluiting voor de tweede wijn van het Chateau ‘Pavillon Rouge’.
Waarom, omdat ze steeds weer teleurgesteld  zijn in de natuurlijke kurken en daar erg gefrustreerd door raken.  Ze  zijn druk zoekende  naar een afdoende oplossing voor dit kurkige probleem.
Nog  is de ultieme oplossing niet gevonden, maar ze blijven onverbiddelijk doorgaan.

Bron: Decanter, Chateau Margaux unveils organic and screwcap wines

Lees ook:De kurk is een fallussymbool
Lees ook:Grote test met grote wijn van natuurlijke kurk tegen plastic kurk
Lees ook:Resultaat onderzoek
Lees ook:Wijn in kroonkurk blijft beter
Lees ook:Aziaat besteedt 50.000 euro aan wijn op luchthaven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>