Schroefdoppen als afsluiting voor de bewaarwijnen
Het blijft de wijnmakers, verkopers, gastheren, gastvrouwen bezighouden. De afsluiting van de wijnfles.
Hoeveel flessen moeten er niet dagelijks afgesloten worden? Met natuurkurk, synthetische stoppertjes, glazen dopjes of simpelweg een kroonkurk. Er is van alles op de markt. Veel discussies zijn al opgelaaid, de afgelopen decennia. Met als kern altijd de kurk!
Wat is er beter, de kurk of de schroefdop, het glazen stopje of de synthetisch donder.
Waarom werd de kurk überhaupt gekozen in eerste instantie? Natuurkurk is al zo verschrikkelijk oud. In de graftombes van de oude Egyptenaren ontdekte men kruiken met kurk als afsluiting, men maakte er visnetten drijvend door, men sloot er olijfolie mee af.
In de wijnmakerij is de natuurkurk lang onontbeerlijk geweest. Het was met name een graag gewenste afsluiting voor de betere bewaarwijnen.
Maar ook jong te drinken flessen werden vroeger in ieder geval met kurk gesloten. Dat is nu niet meer zo. Veel van de wijnen worden vandaag de dag simpel weg geschroefd gesloten.
Gaat nu ook Chateau Margaux de strijd met de kurk aan?
Decanter vermelde afgelopen week bij monde van de heer Paul Pontallier, managing director en wijnmaker, over hun experimenten met alternatieve wijnafsluiting voor de tweede wijn van het Chateau ‘Pavillon Rouge’.
Waarom, omdat ze steeds weer teleurgesteld zijn in de natuurlijke kurken en daar erg gefrustreerd door raken. Ze zijn druk zoekende naar een afdoende oplossing voor dit kurkige probleem.
Nog is de ultieme oplossing niet gevonden, maar ze blijven onverbiddelijk doorgaan.
Bron: Decanter, Chateau Margaux unveils organic and screwcap wines
Lees ook:De kurk is een fallussymbool
Lees ook:Grote test met grote wijn van natuurlijke kurk tegen plastic kurk
Lees ook:Resultaat onderzoek
Lees ook:Wijn in kroonkurk blijft beter
Lees ook:Aziaat besteedt 50.000 euro aan wijn op luchthaven