Ligging, ligging, en eigenaar

De Veldenzer CarlsbergAls je aan een willekeurige makelaar vraagt wat de waarde van een huis bepaalt, zal hij drie factoren noemen. Ligging, ligging en ligging. Zelfs de grootste bouwval op een fantastisch stekje is nog heel veel geld waard. Dit lijkt niet helemaal op te gaan voor wijngaarden.

La Romanée-Conti is hiervan een goed voorbeeld van. Gelegen in het dorp Vosné-Romanée in de Côtes de Nuits (Bourgogne). Amper twee hectare groot vormt deze wijngaard een "monopole". Dit betekent dat er maar één eigenaar is die de wijn onder deze naamgeving mag verkopen (in dit geval het gelijknamige domein). Hetzelfde geldt overigens voor de 6 hectare grote en nabijgelegen wijngaard La Tâche. De wijnen die van deze wijngaarden komen zijn wereldberoemd en per fles onbetaalbaar, terwijl naastgelegen wijngaarden wijnen genereren die voor een fractie hiervan van de hand gaan.
Ook in Duitsland zijn er bekende wijngaarden (“Lagen”). Toen ik drie jaar geleden aan het assisteren was bij het maken van wijn aan de Moezel, werd mij aangeboden om voor een gering bedrag een klein perceel van een paar duizend vierkante meter te kopen. Uniek aan dit perceel was dat er een oud huisje omheen stond, en het perceel ommuurd was. De wijnranken die er op stonden waren al oud en compleet verwaarloosd, en daarnaast lag het perceel helemaal onderaan de berg. Niet iets voor mij dus. Karsten Becker, de wijnmaker die mij destijds tipte heeft later in het jaar zelf het perceel gekocht. Drie jaar brengt de Veldenzer Carlsberg, na een rigoureuze behandeling van de oude ranken ,als de op twee na kleinste Duitse “Einzellage”(“monopole”) spectaculaire wijnen voort die nu al internationale faam hebben.
Anders dan bij huizen is er voor wijngaarden namelijk nog een belangrijke factor die de waarde van een wijngaard bepaalt: de deskundigheid en professionaliteit van de eigenaren. Al is de bodem nog zo geweldig qua samenstelling, ligt de wijngaard op de juiste hoogte en heeft het de perfecte ligging op het zuiden, het is de eigenaar die bepaalt wat er op welke wijze op wordt verbouwd.

Lees ook:Veluwse wijnroute weer open
Lees ook:nationale wijnweek 2014
Lees ook:VS – Nieuwe AVA binnen Willamette Valley
Lees ook:Bezoek een wijngaard in Lelystad
Lees ook:Nationale Wijnweek 2012

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ligging, ligging, en eigenaar

  1. Frans Moens

    Hallo Patrick, Toeval dat ik je artikel over de Carlsberg lees. Volledig naar waarheid vertel je dat de wijnboeren Becker, nu al generaties lang, de “betere” en “betaalbare” wijnen maken aan de moezel.
    Tussen haakjes; Ik kende opa Fritz goed, papa Günter mag ik als een van mijn meest intieme vrienden noemen, samen met zijn vrouwke Ursel natuurlijk. De Karsten is bij ons thuis bij zijn jaarlijkse bezoeken. Bij iedere wandeling tussen de Vedenzer druivenstokken heb ik de sleutel van het Carlsberg huisje mee.. staat wel altijd iets te proeven tegen de koude tenen… hahaha

    Groeten, Frans – Lid van commanderij Gent.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>