nationale wijnweek 2014

wijngaardIn het weekend van 20 en 21 september en het weekend van 27 en 28 september houden maar liefst 64 wijngaarden in Nederland Open Dag.

Nederland is een echt wijnland geworden. In ons land wordt nu op grote schaal druiven geteeld en wijn gemaakt. De Nederlandse wijnbouwers produceren jaarlijks meer dan één miljoen flessen. Naast wit en rood ook steeds vaker rosé en feestelijke mousserende wijn.

De wijnbouw heeft in Nederland een grote vlucht genomen. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw telde Nederland maar enkele tientallen commerciële wijngaarden. De introductie van nieuwe druivenrassen bracht de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling. Met als resultaat dat ons land nu ongeveer 180 commerciële wijngaarden telt. De helft hiervan is een hectare of groter. Er zijn zelfs al wijngaarden van rond de twaalf hectare. De totale oppervlakte aan wijngaarden wordt geschat op circa 260 hectare. De wijngaarden zijn in vrijwel alle provincies te vinden. In Gelderland liggen de meeste, maar ook in Groningen, Friesland en op Texel is er wijnbouw.

De Open Dag Nederlandse Wijngaarden biedt iedereen de gelegenheid om een kijkje te nemen in een Nederlandse wijngaard en wijn van eigen bodem te proeven.

In de weken voor deze open dag wordt de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014 gehouden (rond de 170 wijnen), waarvan de uitslag rond 8 september a.s. bekend zal worden gemaakt. De uitreiking vindt plaats op 17 september 2014.

Op onze website www.nationalewijnweek.nl vindt u bij de button ‘Agenda’ het overzicht van deelnemende wijngaard

Lees ook:Nationale Wijnweek 2012
Lees ook:De Nederlandse Wijnbouw in cijfers!
Lees ook:Open dag Nederlandse wijngaarden op 1 okt
Lees ook:Open Dag Nederlandse Wijngaarden
Lees ook:Open dag Nederlanse Wijngaardiers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>