Chili, the natural choice deel II

Cees van Casteren, wijnjournalist en schrijver van het Chileense wijnboek “Paradiso”,  begeleidt de proeverij  afgelopen maandagochtend,  (met maar liefst 11 wijnen) tijdens de workshop van de ProChili Wine Tour. Harvard case about wine….zal het niet worden. Interessant is het wel. En snel proeven kun je leren…Pers, profi’s en particulieren springen op de Chilitrein!

De start is in de Leyda Valley, een “deelvallei” om zo te zeggen van de San Antonio Valley. De laatste is  Chili’s meest maritieme gebied. Een  uitdaging om hier  druiven te verbouwen, wijnen te produceren! Maar de toegewijde wijnbouwers maken hier crispy Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Daarnaast ook een bijzondere Syrah. Mineraal, hoog in de zuren en fruitgedomineerd. Knap.

Wij proeven de Aresti Trisquel Sauvignon Blanc: typisch nieuwe wereld SB, goed in de zuren, vegetaal! asperges. Gewoon goed. Men zoekt hier nog naar een Nederlandse importeur trouwens.

 

Dan voor wijn 2 naar het noorden, naar de Limari Valley.

Undurraga T.H. chardonnay, gekrakeel aan tafel, de wijn zou niet goed zijn? De wijn wordt opnieuw gekoeld ingeschonken. Prima! Behoorlijk hout! Wel echt NW hoor. Ook hier is men op zoek naar een importeur.

In deze valley geniet men van de verkoelende oceaanwind, die de droge en hete omgeving afkoelt. Een heldere hemel, volle zonneschijn, droge zomers en vorstvrije lentes werken allemaal mee aan rijke rode Syrahwijnen en crispy Chardonnays.

Nummer drie, Marques de Casa Concha Pinot Noir, komt ook van wijngaarden uit Limari. 100% pinot noir druif in deze wijn. De zuren zijn niet hoog,  lekker kruidig in de smaak. Gematigd klimaat in Lima. Hoog in alcohol. De wijn heeft maar liefst 14 maanden gerijpt in french oak barrels. Ook veel fruit, donker-  en bessenfruit in de wijn.

Te koop bij  Albert Heijn en bij Chacali Fine Wines.

 

Julio Bouchon Reserva Malbec: kersen, kersen, kersen! Vanille en behoorlijke zuren.  Nummer vier komt uit de Maule Valley, tannines zijn rijp; “waarom wil een land als Chili malbec?” vraagt Peter van Houtert. Immers in het buurland Argentinië, aan de andere kant van de Andes, wordt deze druif zo ontzettend succesvol verbouwd. Het antwoord  moet ik schuldig blijven, want de redenering is mij niet geheel duidelijk.

Maule Valley is het grootste wijngebied en barst uit zijn voegen door innovatieve wijnbouwers, maar tegelijkertijd blijft traditie gehandhaafd. De importeur is ORB.

 

Santa Carolina SP Wild Spirit Mourvedre 2010 is nummer 5 en een stevige wijn; grote body, zeer mondopdrogend.

Uit Cachapol, en geimporteerd door Walraven SAX.

Deze vallei ligt zo’n 100 km ten zuiden van Santiago. 85 % van de wijnbouw bestaat hier uit blauwe druiven voor rode wijnen. Vooral de cabernet sauvignon speelt hier een grote rol. De subvalleien liggen hier tegen het Andesgebergte aan.

 

Eclat Vigno 2008 uit de Maule Valley;  van Gall&Gall: kersen, kruidigheid, vanille, hout! Zachte smaken, misschien van het 12 maanden houtaandeel, deels nieuw. Tannines nog mooi levend aanwezig. Toevoeging uit het publiek dat paisstokken hier geënt worden met carignandruiven!

 

Wijn nummer 7 is de Montes Outer Limits CGM: kersen, vanille, kruidig. Mooie tannines, drop, zacht, laurier, Grenache (20%) en Mourvedre (30%) komen van uiterst steile nieuwe wijngaarden met een aanplant van 12.000 stokken per ha. Insight information van een kenner aan onze tafel.  Afkomstig uit de Colchagua Valley, waar men op dit moment ook  experimenteert met ‘exciting whites along the coast’!

Montes is het huis van Verbunt Wijnkopers.

 

La rosa / la capitana: hoe veel tannines heeft deze wijn! Uit de cabernet sauvignon natuurlijk. Verder redelijk vlak. Donker fruit opgesloten in deze wijn van Gall&Gall.  Een organic blend uit 2011 van carmenere (60%), cabernet s. (25%) en  15% cabernet franc. Ook afkomstig uit de Cachapoal Valley, zo’n honderd kilometer ten zuiden van Santiago.

 

En dan komt wijn nummer 9. Errazuriz Acongagua Costa Single Vineyard Syrah bomvol, barstensvol bramen en zoet rijp fruit,  heel donker! Mijn wijn. Peper, heel donker, Kan heel goed ouderen en gaat  dan  steeds Europeser worden! De wijn wordt geimporteerd door Jean Arnaud, kost wat, maar … dan heb je wel wat. De Aconcagua Valley ligt net voor de Central Valley, ten noordwesten van Santiago. Onder een prachtige heldere hemel met heel weinig vorstrisico kunnen de wijnmakers hier grote sier maken met goddelijke rode wijnen.  Maar let op, nieuwe wijngaarden dichtbij de kust  produceren hoge witte kwaliteitswijnen op dit moment.

 

Tot slot nummer 10, de Montes Alpha syrah met iets cabernet sauvignon en een vleugje (3%) viognier erbij! Meer tannines, toch zachter. Natuurlijk ook van Verbunt.

 

Nummer 11 wordt geimporteerd door de Sligro.  Een wijn uit 2008. Ik proefde slechts vluchtig, ik was in haast aan het einde van deze mooie Masterclass olv Cees van Casterer, dus ik schreef op: Perez cruz: vegetale toon? Stevig, droog. niet aangenaam. 91% Petit  Verdot. Jammer,  ik had geen tijd hem terug te proeven.

Op een holletje door verder Amsterdam in  om een ‘dame in wijn’ te interviewen. Maar daarover begin oktober wat meer.

 

 

 

Lees ook:Rolling Stones wijn
Lees ook:Elvis wijn
Lees ook:Beste Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon onder 10 euro
Lees ook:Proefnotitie van Hubrecht Duijker
Lees ook:Groen en bio bij Gall&Gall

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>