De Loirereis is tot een einde gekomen. Terug naar Nederland, heel vroeg! Om half zeven staat de taxi voor de deur. Potverdrie, net een bak koffie ingeschonken vanaf het ontbijtbuffet. “Madame, votre Taxi est arrivé”! Terugkijkend op drie dagen Loire moet ik zeggen, dat mijn ‘wijnblik’ wel verruimd is, in die zin dat ik nu het gevoel heb de Chenin Blanc, maar vooral de Cabernet Franc beter te begrijpen en zeker voor mezelf een goed ‘proefbeeld’ heb kunnen scheppen. Ik heb er heel veel, heel veel kunnen proeven.
Maar ook de Cote de l’Aubance, de moelleux Vouvray en in het bijzonder de crémant hebben voor mij nu minder geheimen. Inmiddels in de trein, met de luxe van een stopcontact in deze Thalys! Wauw, stroom en leven voor de iPad. Met de trein ben je vanuit Rotterdam binnen ongeveer vijf uurtjes in Tours, waarbij je in Parijs even over moet stappen van Gare du Nord naar Montparnasse. Maar dat is prima te doen!
Terugkijkend op een weekeinde Loire zal ik proberen in enkele dagen de hoogtepunten op een rijtje te zetten. Buiten stroomt de regen inmiddels gestaag naar beneden. We verlaten Parijs.
Tours, ga in Tours op zoek naar het Maison de Vin. Doen. Klein weliswaar maar als je even een indruk wilt hebben van wat Tours en omgeving je te bieden heeft, kun je hier een goede voorselectie maken. In het Maison hangen fotootjes van de winemakers. (Natuurlijk overkomt het mijn gezelschap dat we een geoxideerde Savenierres – “Roche au Moins” – eruit pikken.) Het Maison kan tevens de start zijn van een Cabernet Franc Defilé dat zijn weerga niet kent! Er volgen er tientallen. Overal herken ik de door mij benoemde assige smaak! ( een privé-term). Soms met veel fruit, soms met zeer opdrogende tannines, bijna altijd stevig en aanwezig.
Goed, volg je in het spoor van deze wijnblogger, dan is een bezoek alhier een goede zaak. Deze hele week volgen tips en ideeën voor een perfecte trip naar de Loire op het wijn.blog!
Dineren kan, downtown Tours, in Le Théleme, van Anne-Marie en Thierry Duhamel. Een aardig restaurant, waar wij eten aan een lange tafel, met banken tegen de muur . Bij ons diner passeert de nodige Chenin Blanc de tafel in alle mogelijke vormen. Amuses, blini’s, olijfjes en kaaskoekjes begeleidt door Vouvray brut van Bourillon Dorléans. Een portie ganzenlever, (zorgdragend voor de eerste extra pondjes van deze reis! Met vijgen, zoete appeltjes en de rozijntjes als bruggetjes naar een mollige Domaine du Margelleau 2009, met vooral perzik- en honingtonen. Obligatoire snoekbaars als hoofdgerecht, met hierbij 13% Vouvray sec, La Coulée d’Argent van Bourillon Dorléans 2010. Het gerecht is goed, maar de wijn voegt hier niets zo veel aan toe.
Chateau Gaudrelle 2011 begeleidt wat kaas, een wijn als een vreemde eend in de bijt, van de argilo calcaire, maar met een zoetje. Een beetje maf. Past helemaal niet bij de ingenieuze ingerolde gebakken geitenkaas. . Ook de nougatglacé in een citroencoulis heeft een goede smaak, maar past weer niet bij cremant van 100% Cabernet Franc, La Folie des Loups van Domaine de Nerleux.
Kortom, een eerste indruk.
Lees ook:Njam, weg van wijn
Lees ook:Een bloggerstrip in Tours
Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Blogger trip / Vitiloire
Lees ook:Wijnfeesten in Tours