Sherry is hot?

De leverancier van Osborne sherry probeert er wat moois van te maken.

En na mijn laatste berichtje: 'Sherry is uit' moest ik bekennen dat er toch nog liefhebbers van sherry zijn.

En dan mag ik dit bericht natuurlijk niet onthouden aan jullie.

Een leuk sherry receptje en hoge scoresvan Robert Parker voor de Osborne sherry…

‘Wine Advocate’ Robert Parker erkent noblesse Jerez-wijnen van Osborne met ongekend hoge scores

Zeven premium en rare sherries van Osborne kregen zeer recent ongekend hoge scores van Robert Parker, de Amerikaan die wereldwijd bekend staat als één van de meest geduchte wijnproevers. De hoogste waardering was weggelegd voor Osborne Pedro Ximénez Viejo VORS. Deze uitgelezen Jerez-wijn, behorend tot de categorie Rare Sherries, ontving een rating van maar liefst 98 punten.

Jay Miller, met Robert Parker dé Spanje-specialist van The Wine Advocate, honoreerde ook de overige Rare Sherries van Osborne ruim boven de 90 punten. De Solera P (Delta) P Palo Cortado eindigde met de uitmuntende score van 97 punten. De Solera BC 200 Oloroso met 96 punten. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Robert Parker zoveel Osborne sherries een zo hoge waardering toekent.

Behalve de genoemde Rare Sherries deden de vier ingezonden Premium Sherries het ook meer dan uitstekend. Fino Quinta kreeg 88 punten, Bailén Dry Oloroso 90 punten en 10 RF Medium Oloroso 91 punten. De Pedro Ximénez 1827 tenslotte eindigde met een zeer respectabel totaal van 92 punten.

Over de hoogst gewaardeerde Osborne Pedro Ximénez Viejo VORS, afkomstig van een solera die teruggaat tot 1905 (!) meldt de Wine Advocate: “Nearly black in color, this stunning effort has an other-worldly nose of dates, figs, toffee and marmelade. Viscous and sweet, it needs no accompaniment. Beware! A little of this elixer goes a long way.”

Het Spaanse wijnhuis Osborne is ontstaan in 1772 en tot op de dag van vandaag een familiebedrijf. Osborne is in Nederland vooral bekend van de wijnen uit Jerez en Oporto, en natuurlijk van de immense zwarte stier die het Spaanse landschap domineert. Osborne produceert behalve sherry, port en Solaz, eersteklas brandy en hooggekwalificeerde wijnen uit het Rioja en Ribera del Duero gebied.
In Nederland wordt Osborne gedistribueerd door Groupe LFE in Maartensdijk.

Lees ook:Ruzie rondom Robert Parker
Lees ook:Wat is manzanilla sherry?
Lees ook:Trend in Spanje: wijn- en sherrycocktails
Lees ook:Wijnschrijver Jay Miller verlaat Wine Advocate
Lees ook:Lancering van eigen platform voor Antonio Galloni

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Sherry is hot?

  1. ailko

    Hallo,
    Sherry is nooit echt uit geweest. Door de jaren 70tig met het sherry dieet is het erg in trek geraakt, daarna is het met ups en downs uit de picture geraakt. In de horeca wordt er echter op grote schaal mee gewerkt. En dan bedoel ik niet alleen de droge en de medium varianten, die overigens speciaal voor de Nederlandse markt worden gemaakt.

    Engelenad is van oorsprong altijd al een lan geweest waarin kwaliteit geprevereerd wordt boven kwantiteit. Vandaar dat de consument daar ook beter op de hoogte is van de mogelijkheden met sherry idemditto met prot overigens.
    De kwaliteits sherrys’s raken we hier niet aan de straat stenen kwijt bij de consument, immers onbekend maakt …… of wat de boer niet kent dat…..

    Er is nog veel werk te doen in dat veld.

      /   Reply  / 
  2. Jon Dekker

    Dat je de duurdere sherry’s aan de straatstenen niet kwijt raakt is net waaar. Noe van Gonzaleze Byass is niet aan te slepen en bijvoorbeeld slijterij Eekhoorn in Amsterdam doet juist fantastische zaken met de VOS en VORS.
    Dat neemt echter niet weg dat er aan gewerkt moet blijven worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>