Wijn maken in Limburg is leuker dan in de rest van de wereld

Winemaster Stan Beurskens(1977) studeerde procestechnologie op de universiteit van Wageningen, waarna hij tijdens zijn specialisatie(master) vinificatie onderzoek heeft gedaan aan dezelfde universiteit, in Stellenbosch(Zuid-Afrika) en Geisenheim(Duitsland). Naast een uitgebreide theoretische achtergrond heeft hij inmiddels de helft van zijn leven praktijkervaring opgedaan op verschillende wijngaarden in zowel de klassieke als de nieuwe wereld. In 2007 begon hij zijn eigen adviesbureau Wijnadviesbouw Beurskens, waarmee hij tegenwoordig bijna 100 wijngaardeniers begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie in binnen- en buitenland. Momenteel is hij bezig met het promoveren op het gebied van kansen en risico’s van noordelijke wijnbouwgebieden, zoals Nederland, Tasmanië en Scandinavië.

 

Stan Beurskens: ‘Ik heb over de hele wereld gewerkt, maar mijn hart ligt in Zuid-Limburg. Het is véél leuker om hier wijn te maken dan elders in de wereld. En geloof me, ik heb zowat overal wijn gemaakt, van Frankrijk tot Zuid-Afrika en Chili. De uitdaging is, om ondanks die sterk wisselende omstandigheden een wijn te maken, waarvan de kwaliteit dezelfde of nagenoeg dezelfde is als het jaar daarvoor. Dat is vele malen moeilijker dan in het zuiden. Het is voor mij altijd weer de kick als ik zie dat je van de druiven die je maandenlang gekoesterd en verzorgd hebt het uiteindelijk klaar hebt gespeeld een wijn te maken die de moeite waard is om te drinken. En de Limburgse wijnbouwers die dat weten te flikken, krijgen van mij een dikke tien.’

 

U kunt Stan Beurskens persoonlijk ontmoeten en de wijnen van St. Martinus proeven tijdens Château Maestricht (26 t/m 29 oktober, Vrijthof Maastricht

Bron: VVV Maastricht/ Château Maestricht (26 t/m 29 oktober)

Lees ook:Eind oktober naar Maastricht!
Lees ook:Château Maestricht, culinair trefpunt van Maastricht
Lees ook:Druivenplukken? Dat kan op Wijndomein Sint Martinus
Lees ook:Masterclass regionale wijnen en gerechten bij Anneline in mes amis – Maastricht
Lees ook:Serie interviews met topchateaux Bordeaux

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>