Doe mee en deel je favoriete oester-wijncombinatie!

De opening van het oesterseizoen is op woensdag 28 september a.s. bij het Holland Casino in Amsterdam aan het Max Euweplein. Tijdens de officiële opening zullen de Yersekse wielrenner Johnny Hoogerland, inmiddels BN-er vanwege zijn recente val in de Tour de France, en Winston Gerschtanowitz toetreden tot het Gilde van de Vergulde Oester. Dit is een select gezelschap waartoe ook de chefs Sergio Herman en Roger van Damme van het Gebaar in Antwerpen behoren.

‘Qua uitstraling krijgt de opening van het oesterseizoen de moderne variant van de haringparty’, zegt Rosa di Lisa van Holland Casino in de krant het PZC. ‘We zoeken naar een combinatie van de glamourstijl van het Kurhaus in Scheveningen, waar Holland Casino jaren terug in zat, en het authentieke Zeeuwse product.’

Zelf ben ik deze zomer in Bordeaux erg dol geworden op oesters. We aten ze rauw of legden ze op de barbecue, heerlijk. We dronken er een witte Entre-Deux-Mers bij, of bubbels, een crémant de Bordeaux. Maar wat vindt jij nu de lekkerste wijn bij oesters? De traditionele Chablis? Een Muscadet? En waarom? Vertel hier je favoriete wijn-oestercombinaties! Ik inventariseer alles en schrijf er rond de opening van het seizoen een mooie bijdrage over. De meeste originele bijdrage ga ik belonen, met een verrassingsfles wijn!

Bron opening oesterseizoen

 

Lees ook:Gerookte lekkernijen en wijn
Lees ook:Frankrijk – Crisis in Bordeaux doet zich voelen
Lees ook:Wijnboeren in Bordeaux toch in de problemen
Lees ook:Ontspannen borrelen met een Bordeaux: Apéro Vintage de Bordeaux
Lees ook:De nieuwe Bobo’s van de Franse wijnindustrie

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Doe mee en deel je favoriete oester-wijncombinatie!

  1. Blezer

    Mijn favoriete wijn/oester combinatie is die van verse Zeeuwse oesters met een JakobyPUR Rivaner Trocken uit de Mosel Duitsland. Heel verrassend! De mineraliteit en het licht ziltige karakter van deze wijn leggen mooi de brug naar de verse oester. Een klein beetje limoen en een druppel olijfolie over de oester en je krijgt een hemelse combinatie. De wijn leeft op en toch blijf je het karakter van de oester proeven.

    Bij gegratineerde oesters was ik zeer te spreken over de Viognier van Domaine de Clovallon van Catherine Roque. Voor een recept van gegratineerde oesters: http://www.eenwereldvolsmaak.nl/2011/02/gegratineerde-oesters/ Ook hier een goede balans tussen de verschillende smaken.

      /   Reply  / 
  2. Mariella Beukers Auteur

    Jullie laten me het water echt in de mond lopen. Dit wordt een heel leuk artikel straks, ik voel het. Misschien moet ik maar eens wat van de gesuggereerde flessen proberen. Ik denk even verder!

      /   Reply  / 
  3. Henri

    Als bierman kan ik niet achterblijven: oesters met Guinness stout zijn een Iers succesverhaal. Maar een Zeeuwse oester voelt zich nog beter met een Chateau Neubourg: een prachtig droog, bittergehopt bier van Limburgse bodem.

      /   Reply  / 
  4. Mariella Beukers Auteur

    Dit was toch een wijnblog? ;-) Maar heerlijk Henri, ook al het uitproberen waard. ‘s Kijken wat Bert’s Bierhuis hier kan leveren.

      /   Reply  / 
  5. INgrid Larmoyeur | Vinissima

    Niet origineel, maar wel heel lekker is uiteraard champagne. Liefst hele droge, dus kies voor ultra brut of zéro dosage. Die van Laurent-Perrier is er mooi bij, maar er zijn tegenwoordig tal van huizen die zéro dosage maken. Heerlijk verkwikkend en opwekkend.
    Spannender is wellicht manzanilla sherry. Die past er door z’n rankheid en ziltigheid mooi bij. Heb ik het uiteraard over oesters puur.
    Nog verrassender is cream sherry (neem die met een hoog aandeel PX, Pedro Ximenez). Deze wat stroperige zoete sherry past leuk bij een receptje met gegratineerde oesters. Zie http://vinissimablog.blogspot.com/search/label/oesters voor het recept. Je gratineert ze met met o.a. cream sherry, bosui, gember, creme fraiche, sojasaus en oude kaas. Verrassend lekker. En natuurlijk kun je daar dan het beste dezelfde wijn bij drinken. Klinkt raar, maar is toch lekker. Heb ook andere wijnen erbij geprobeerd, maar die zijn dan toch niet zoet genoeg.

      /   Reply  / 
  6. Mariella Beukers Auteur

    Ik moet vaker zoiets organiseren. Wat een heerlijke suggesties blijven er komen!

      /   Reply  / 
  7. R. Bruijn

    De combinatie van oesters met een mooie Gavi vind ik altijd zeer geslaagd. Mooi is bijvoorbeeld de “Castello” van Castello di Tassarolo (bio-dynamisch) die ik onlangs dronk, vanwege licht zilte mineraliteit. De mousserende Sparkling Spinola van hetzelfde huis heeft dat trouwens ook.

      /   Reply  / 
  8. Brian

    Oesters met witbier.

      /   Reply  / 
  9. TIN

    Cidre, echt frans, eerlijkkk!

      /   Reply  / 
  10. Oesterman van Zilt en Zalig

    Een rode wijn uit Toscane, Il Burchino 2006 bij de Franse Belon oester is een perfecte combinatie! Rode wijn? Jazeker! Vooral omdat tannines dezelfde werking in je mond heeft als de ijzer en jodium combinatie uit oesters.

    En idd een droge Cider van een bekende Ciderman bij een Utah Beach of Zeeuws Paterbier bij Speciales de St-Vaast (in ieder geval een zwaar, bruin bier).

    Goed te lezen dat men afstapt van het standaard idee dat alleen oesters en champagne samen gaan! We vertellen je graag meer over de mooiste wijn/oester combinaties.

    Groet de Oesterman van Zilt en Zalig, Marcus

      /   Reply  / 
  11. Mariella Beukers Auteur

    Wat een heerlijke suggesties Marcus! We zouden er eens iets mij moeten doen, in een boekje of zo ;-)

      /   Reply  / 
  12. Ria van Oosten

    een wijn uit de Cotes de Gascogne, Colombard Ugni-blanc 2010 van Domaine Ferret. Fantastisch mooi. Veel mooie zuren en complexiteit.

      /   Reply  / 
  13. Ria van Oosten

    mijn email is gewijizigd

      /   Reply  / 
  14. Pingback: Wat schenk je in hemelsnaam bij bonen? | Wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>