Wat kunnen we verwachten van de nieuwe Bordeaux-oogst?

Met de komst van het monumentale jaar 2005 jaar zijn de prijzen van de grote Bordeauxs enorm gestegen, liefst zo'n 85% ten opzichte van het jaar 2004. Na 2005 volgden er – het kon ook nauwelijks anders – minder grote jaren. De prijzen daalden wat, maar zeker niet met genoemd percentage. Inmiddels is het derde jaar na 2005 in de maak. De oogst is binnen, de vergisting is net achter de rug, en Bordeaux 2008 is zojuist in embryonale vorm in de barriques beland. Is er al enig zicht op wat we mogen verwachten van dit jaar?

Ja en nee. De groeicyclus is afgerond – en daarvan weten we dus hoe die was (niet makkelijk). En bekend is de kwaliteit van het geoogste fruit (er is weinig, maar het is niet slecht). En met die 'kennis' leeft de voorzichtige verwachting dat Bordeaux 2008 gemiddeld genomen geen slecht jaar gaat worden. Maar hoe dit jaar zich in de loop van de tijd gaat ontwikkelen is lastig te zeggen. Temeer omdat het jaar vrij heterogeen van karakter is.

Vieux Chateau Certan Pomerol
foto: cuverie Vieux Chateau Certan, Pomerol

De wisselvalligheid van het jaar maakte dat het voor de meeste producenten een vrij stressvol jaar is geweest – vaak leek het mis te gaan, maar uiteindelijk viel het dan toch mee. Men heeft heel veel werk in de wijngaard moeten verrichten (er was veel dreiging van rot) en men heeft ook heel streng moeten selecteren. De hoeveelheid 2008 is daarmee ook gering. Vooral de merlot heeft het moeilijk gehad (als gevolg van zwaar weer tijdens z'n bloei).

Ter afsluiting de zeer voorbarige gedachte dat de wijnen van de linker oever, met meer cabernet in de blend, wellicht de betere wijnen gaan worden. De lange mooie nazomer is de cabernets zonder meer goedgezind geweest.

Voor meer details over de Bordeaux 2008 oogst zie de samenvatting op Bordoverview Blog.

Lees ook:Prijzen Bordeaux 2006 zullen flink lager worden dan 2005
Lees ook:Get it over with!
Lees ook:Bordeaux 2008 campagne volgwaardig
Lees ook:Bourgogne 2005 net zo gek als Bordeaux
Lees ook:Protest in Margaux heeft geholpen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>