Nieuwe appelations in Frankrijk

De INAO, die over de wijnwetten in Frankrijk gaat, heeft drie nieuwe appelations aangekondigd voor de 2006 oogst: Kaefferkopf Grand Cru in de Elzas voor witte wijnen, AOC Bourgogne Tonnerre, ook voor witte wijnen en Côtes de Bordeaux als vervanging voor de AOC’s: Côtes de Castillon, Premières Côtes de Bordeaux, Côtes de Blaye, Côtes de Francs en Côtes de Bourg.

Frankrijk – Nieuwe AOC’s

Alle commotie en discussie in Franse wijnbouwkringen rond de waarde en invulling van appellations d’origine contrôlée ten spijt blijven er regelmatig nieuwe bijkomen. De meest recente bijeenkomst van het comité national van het INAO heeft geleid tot de erkenning c.q. voorbereiding van een drietal nieuwe herkomstbenamingen, waarvan de lang verwachte promotie van de Kaefferkopf in de Elzas de meest in het oog springende is.

Alsace: Kaefferkopf wordt Grand Cru

Eindelijk, na decennia van politiek en juridisch getouwtrek is het dan zo ver: het INAO heeft zijn goedkeuring gehecht aan d! e promotie van de beroemde wijngaard Kaefferkopf in Ammerschwihr tot Grand Cru. Het aantal Grands Crus komt daarmee op 51. Dat de Kaefferkopf de status van grand cru verdiende, stond eigenlijk niet ter discussie. Al in 1932 was die status toegekend door het Tribunaal van Colmar. Praktische problemen met de AOC-voorschriften – vooral op het gebied van ‘afwijkende’ aanplant en de gewoonte om bepaalde wijnen als assemblages op de markt te brengen – stonden een latere kwalificatie lange tijd in de weg. Een versoepeling van de regels voor grands crus enerzijds en een verscherping van de eisen aan producenten van Kaefferkopfwijnen anderzijds hebben voor een uiteindelijke oplossing gezorgd.
Toegestane druivenrassen voor pure cepagewijnen zijn riesling, gewurztraminer en pinot gris.
Een bijzonderheid is dat ook assemblages zijn toegestaan, zoals aangegeven een min of meer traditionele specialiteit van de Kaefferkopf. Verplichte druiven daarbij zijn gewurztramin! er (60 tot 80%) en riesling (10 tot 40%). Facultatief zijn pin! ot gris (maximaal 30%) en muscat (maximaal 10%). Pinot blanc mag daarentegen niet meer gebruikt worden. De Kaefferkopf is met z’n oppervlakte van ongeveer 60 hectare en een productie van 45.000 hectoliter een van de belangrijkste crus van de Elzas.

Bourgogne: AOC Bourgogne Tonnerre

De Bourgogne, toch al behoorlijk rijk gezegend met appellations, heeft er nog maar eens een nieuwe bijgekregen. Het is Bourgogne Tonnerre in het noordelijke departement Yonne, niet ver van Chablis. De AOC is van toepassing op zes gemeentes, waaronder naamgever Tonnerre, en geldt uitsluitend voor witte wijnen. Het productiegebied telt 756 hectare. Voor nieuw aan te planten wijngaarden is een plantdichtheid van 6400 stokken per hectare voorgeschreven met een tussenruimte van 1,30 meter tussen de rijen. De maximum opbrengst is bepaald op 55 hectoliter per ! hectare. Bourgogne Tonnerre is de tweede appellation Bourgogne plus gemeentenaam. Eerder was dat al het geval met Bourgogne Vézelay, waarvoor overigens strengere voorschriften zijn uitgevaardigd. Wie volgt?

Bordeaux: Côtes de Bordeaux stapje dichterbij

Het INAO heeft een onderzoekscommissie ingesteld om de haalbaarheid te bestuderen van een overkoepelende appellation Côtes de Bordeaux voor de nu nog individuele AOC’s Côtes de Castillon, Premières Côtes de Bordeaux, Côtes de Blaye, Côtes de Francs en Côtes de Bourg. Eén enkele appellation moet de slagkracht van producenten binnen deze appellations vergroten. Wanneer alles volgens plan verloopt, zou de herkomstbenaming Côtes de Bordeaux al met ingang van de oogst 2006 van kracht moeten kunnen worden. Twee andere, enigszins obscure appellations op de Rechteroever, Bordeaux Sainte-Foy en Côtes de Bordeaux Saint-Macaire, hebben inmiddels laten weten ook geïnteresseerd te zijn in het concept.

Lees ook:Frankrijk – Regionale appellation Languedoc komt eraan
Lees ook:Google Earth zorgt voor declasseringen in Bordeaux
Lees ook:Frankrijk – Vier nieuwe AOC’s erbij
Lees ook:Frankrijk – Herschikking premiers crus in Bourgogne
Lees ook:Côtes de Bourg gaat niet mee in Côtes de Bordeaux

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>