Hoe sekt of Duitse ‘champagne’ ontstaat

Hierover staat een leuke column op “Wijnland-Duitsland”.  Het begint als volgt: “Sekt is wijn die een tweede keer op de fles is gegist. In de fles vormt zich koolzuur die niet kan ontsnappen en dus in de wijn blijft. Zo ontstaat een mousserende wijn. Nou ja, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Waar komt het woord ‘sekt’ eigenlijk vandaan? Het Duden etymologisch woordenboek, zo’n beetje de Duitse Van Dale, geeft de volgende verklaring: ‘Sect’ komt van het Latijnse ‘siccus’ voor ‘droog’ en is via het Italiaanse ‘vino secco’ voor droge wijn en het Franse ‘vin sec’ in verkorte vorm in andere talen terecht gekomen, bijv. in het Engelse ‘sack’.“  Het hele artikel is HIER te lezen.

Lees ook:Gratis wijn in Den Haag op 22 mei
Lees ook:Waarom zou ik een magnum (fles) kopen?
Lees ook:Wijnproeverij Italiaanse wijnen, 18 oktober in Den Haag
Lees ook:Heruitgave wijnkrimi In Vino Veritas
Lees ook:Champagne, Cava of Prosecco

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>