Een verhaaltje uit de Beaujolais

Of het waar is, geen idee. Maar in de Beaujolais, waar alle rode wijnen van het druivenras gamay worden gemaakt, wordt dit verhaal van kelder tot kelder verteld, met vele varianten.

Lang geleden arriveerde er een arme man uit Ligurië (Italië) in de streek. In zijn rugzak een handvol worstelstokken van een druif. Hij maakte een veldje geschikt en plantte zijn stokken. Opdat de druiven beter groeiden, hakte hij de omringende eiken om, maar bewaarde het hout.

Er kwam een jaar dat de oogst zo uitbundig was dat zijn familie er niet toe kwam alle druiven te persen. Hij bedacht dat hij nog wat hout had liggen en maakte een aantal houten vaten om de druiven in te bewaren. Een paar dagen later hoorde hij vreemde borrelende geluiden uit het vat komen. Hij doopte een beker in de vloeistof en proefde.. en proefde.. en proefde nog eens. Totdat hij een hele muziekladder kon zingen, in het Frans bekend als la gamme. Gamme… gamay? En zo kreeg de wijn die hij had gemaakt een naam: Gamay.

Meer lezen over de wijnen uit de Beaujolais? Op Wijnkronieken besprak ik net drie kanjers!

Lees ook:Het einde van de Beaujolais Primeur ?
Lees ook:Beaujolais Primeur baas veroordeeld
Lees ook:Le Beaujolais est arrivé!
Lees ook:Beaujolais: Beaujoliscious [Persbericht]
Lees ook:Het Beaujolais van de Crus & Climats: retour van het terroir

1 Reacties // Reageer

One thought on “Een verhaaltje uit de Beaujolais

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>