Moderne fotostillevens met wijn en eten

In het Westfries Museum hangen naast oude meesters ook een aantal moderne fotostillevens. Ik werd enorm getroffen door deze serie, gemaakt door reclamefotograaf Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters.

De serie was eerder de zien in Museum Flehite in Amersfoort, en gelukkig vond ik op internet daarvan nog wat persinformatie over de achtergronden. De foto’s tonen naast eten ook drinken: wijn, bier, in oude glazen.

Door de financiële crisis kwamen Van Spankeren en Peters op het idee om de recessie in beeld te brengen. Zo ontstond een serie geënsceneerde foto’s getiteld: In het licht van de crisis. De gekozen vorm is die van het klassieke stilleven; de beeldtaal en de belichting verwijst naar zeventiende eeuwse schilderijen. Net als de schilderkunst van de oude meesters worden de fotostillevens van het tweetal gekenmerkt door: raffinement, spanning, schoonheid en een uitgebalanceerde compositie. Door de manier waarop gebruik is gemaakt van licht, roepen de foto’s een sfeer van vergankelijkheid en zwaarmoedigheid op. De op oude spreekwoorden en gezegden gebaseerde titels, geven de foto’s wel weer een positieve impuls. De verrassende keuzes en combinaties van voorwerpen – sommige uit de collectie van Museum Flehite in Amersfoort – geven het werk een onverwachte frisheid.

Op de website van Peete van Spankeren (onderste rij) kun je wat meer foto’s zien. Als iemand weet of er een boek te koop is van deze werken, hoor ik het graag. Ook de uitleg bij de individuele foto’s zoek ik nog…

In Hoorn zijn de foto’s nog tot 3 april te zien.

Lees ook:Bijzondere wijnroute Amersfoort
Lees ook:Wein, Weib und Gesang, thema wijnroute Amersfoort 6 november
Lees ook:Lezingen rondom wijn in Groningen
Lees ook:Wijn, kunst en bier in Tasmanië: MONA
Lees ook:Eten en drinken in Hoornse musea

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Moderne fotostillevens met wijn en eten

  1. Lydia Edelkoort

    In Museum Flehite in Amersfoort hangen sinds begin maart 2011 weer 4 fotostillevens van Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters.

      /   Reply  / 
  2. Mariella Beukers Auteur

    Dank je Lydia, voor de info. Blijven ze in de vaste opstelling?

      /   Reply  / 
  3. Lydia Edelkoort / Museum Flehite

    Goed nieuws : de 4 fotostillevens van Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters blijven het hele jaar 2011 te zien in Museum Flehite in Amersfoort http://www.museumflehite.nl.

      /   Reply  / 
  4. Mariëlla

    Dan hoop ik voor het eind van het jaar een keer langs te komen!
    Dank voor je informatie!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>