Wijnfabels deel 1: “Kleven aan het glas”

Kleven aan het glas

Je kunt een goede wijn herkennen aan het feit, dat hij aan het glas blijft kleven. Dat zeggen "ze". Dus zal het wel zo zijn. Maar wie zijn "ze", eigenlijk? "Ze" zijn waarschijnlijk de mensen die (al dan niet door eigen toedoen) door hun omgeving zijn gebombardeerd tot wijnkenner.

Echter heeft niemand mij ooit de verklaring kunnen geven voor het kleven. Reden tot argwaan, dus.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Robert Verweij

Want wat als een Graves Superieur van 1,69 meer kleeft dan een witte Haut-Brion? En een doordeweekse Shiraz geeft echt meer kleur aan het glas dan een goede rode Bourgogne. Er moet dus meer aan de hand zijn.

Diverse boeken geven even zoveel meningen. Vooral de stoffen pectine (aanwezig in elk stuk fruit, wordt bij de gisting omgezet in methanol en pectinezuur) en glycerol (een polyol die ontstaat bij de gisting en bevindt zich in druiven, vooral bij door edele rotting aangetaste

exemplaren) strijden om de eer. De grote hoeveelheid meningen leidt weer tot argwaan.

Vermeldenswaardig is de Britse ingenieur en fysicus James Thomson, die in 1855 al concludeerde dat de "jambes" (Frans voor benen) ontstonden door verschillen in oppervlaktespanning. Geen romantisch wijnverhaal dus, maar wel interessant.

We pakken er wat serieuzere bronnen bij, en wel "Wijnproefkunde" van oenoloog Gerard Horstink. (Deze cursus is trouwens een aanrader) Hij

vermeldt: "Viscositeit (stroperigheid) komt door het feit dat wijn een alcohol-water mengsel is. Wijnen met een hoger alcoholgehalte hebben een hogere viscositeit. Ook het suikergehalte en extractgehalte spelen mee.

(…) De tranen na het walsen zijn hiervan ook het gevolg. In het dunne laagje wijn aan het glas, verdampt de alcohol sneller dan water. Deze dunne vloeistoflaag klimt omhoog door het verschijnsel "capilariteit".

Hoe hoger de vloeistof klimt, des te meer krijgt zij de neiging druppels te vormen. Meer alcohol zorgt dus voor meer tranen. Glycerol speelt bij dit fenomeen geen enkele rol."

Het komt dus niet door glycerine of pectine, maar wel door alcohol, water, extract, en suiker. Nu zijn goede wijnen wel vaak geconcentreerder dan hun mindere broeders. Maar het is geen garantie voor kwaliteit, net als de andere hoofdfactoren.

We kunnen dus concluderen dat het een fabel is. Helaas telt de wijnwereld nog veel van deze pseudo-wijsheden. Indien u er enkele gecontroleerd wilt zien vernemen we deze graag van u, we gaan er dan achteraan!

Lees ook:Alcoholgebruik kan de dood tot gevolg hebben !
Lees ook:Alcoholvrije wijn van Torres
Lees ook:Champagne Zonder Naam
Lees ook:Wijnfabels deel 4: Port past goed bij alle kazen
Lees ook:SoWine Pro – wijn per glas zonder gas

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wijnfabels deel 1: “Kleven aan het glas”

  1. Peter

    Ik dacht ook altijd dat dikke kleverige wijn beter is. Ziet er ook mooier uit vind ik.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>