Hollandse wijnbijdragen

Hollands glorie in de wijnsectorDe rol van Nederlanders in de ontwikkeling van de internationale wijnsector zijn veel groter dan de meeste mensen weten.
Natuurlijk dragen wij Hollanders de laatste jaren bij met overgenomen wijngoederen door bekende en vermogende Nederlanders als Eric Alada Jelgersma en Ben Pon en minder vermogende maar lekker eigenzinnige wijnmakers als Ilja Gort.

Toch was er al een belangrijke rol weggelegd voor de Hollanders als de belangrijkste wijnhandelaren van de wereld in de 17e eeuw.
Omdat de meeste wijnen in deze tijd licht waren met weinig tannine en alcohol, verouderden de wijnen snel. Dat is natuurlijk niet geweldig als je de wijnen de wereld over wilt varen om ze te kunnen verhandelen. Daarom begonnen de Hollanders de wijn te fortificeren door alcohol toe te voegen aan de wijn waardoor ze veel langer houdbaar werd. Het meeste destillaat hiervoor haalden de Hollanders uit het Franse Armagnac, en het zijn ook de Hollanders die voor het eerst wijn laten destilleren in Cognac in 1624.
Maar de Hollandse wijnbijdragen houden hiermee nog zeker niet op. In 1650 voorzien de Hollanders de bewoners van de Médoc namelijk van de know how en technologie om de vele plaatselijke moerassen droog te leggen. Al weldra verrijzen er overal wijngaarden op het op moeder natuur gewonnen land.
Andere bijdragen hebben zelfs een Hollandse benaming gekregen. Zo hebben onze landgenoten het gebruik van zwavelkaarsen in houten vaten verspreid in Frankrijk, waardoor de daarin aanwezige schimmels en gisten werden gedood. In Frankrijk kregen de kaarsen  de naam “allumettes holandaise”.
Neem daarnaast de introductie van de wijnbouw in Zuid Afrika door onze voorvaderen, en het moge duidelijk zijn dat we eigenlijk al eeuwenlang een steentje bijdragen aan de wijnsector.

 

Lees ook:Meer EU subsidie voor de wijnsector!
Lees ook:Autorijden op Mouton-Rothschild ?
Lees ook:Nederlandse wijn: Vooral doorgaan!
Lees ook:Van proosten wordt 67% van de Nederlanders vrolijk
Lees ook:Bubble Basics

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hollandse wijnbijdragen

  1. jan

    zoek lijstje van huidige hollandse wijnmakers in Frankrijk, met name in de
    provence.

      /   Reply  / 
  2. Hans

    Hi jan,

    Sorry. Ik ken dat lijstje ook niet. Als je hem vindt wil ik hem ook graag van je hebben.

    Groet, Hans

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>