Wijn bewaren

Oude amforen; ideaal om wijn in te bewaren Tegenwoordig zijn de meeste wijnen van een redelijke tot goede kwaliteit en zijn ze goed houdbaar. Maar hoe zat dat vroeger ?
Duizenden jaren geleden, reeds ver voor de jaartelling werd er al wijn gemaakt. Deze wijn leek qua smaak en kwaliteit de verste verte niet op de wijn die we tegenwoordig drinken, maar ze was wel erg goed houdbaar.

Dit dankte de wijn aan de amforen waarin ze bewaard werd, die aan de binnenkant met hars waren bedekt. Deze hars had een desinfecterend effect, en de zeer goede afsluiting gaf zuurstof weinig kans om de wijn te laten oxideren. Dit zorgde ervoor dat sommige wijnen van de Grieken en Romeinen tientallen jaren lang houdbaar waren. Er waren destijds ook al fameuze wijnen zoals die uit het Romeinse Falernum ( nabij Rome). Deze donkere volle rode wijnen hadden zelfs een internationale reputatie die tot ver in Europa reikte .<br><br>
De Egyptenaren hadden al vroeg een systeem met symbolen in een kleitablet die aan een amfoor werd bevestigd, waarop regio, type wijn en jaartal werden vermeld, een andere duidelijke aanwijzing dat wijn in amforen lang bewaard werd.
Uiteindelijk raakte in veel landen het gebruik van amforen in verval en vanaf de zevende eeuw na Christus werd het houten vat het favoriete transport- en bewaarmiddel. Dit betekende echter een enorme teruggang voor de gemiddelde wijnkwaliteit. Doordat de wijn langzaam verdampt in de poreuze vaten, maar niet zoals tegenwoordigd weer werd aangevuld met andere wijn, oxideerde de wijn snel en was ze soms al na enkele maanden bedorven. Pas vanaf ongeveer 1650 kwamen de glazen wijnflessen met kurk over een breed front in zwang. Wij Holland speelden destijds een belangrijke rol in de wereldhandel in wijn, en hadden een belangrijke glasindustrie voor de wijn. De typisch Hollandse bolvormige wijnflessen zijn tegenwoordig veel geld waard voor verzamelaars. Soms kun je dus maar beter de fles dan de wijn bewaren………

Lees ook:De rode wijnen van het Gardameer
Lees ook:Hitler wijn uit de handel genomen
Lees ook:Scheepslading eeuwenoude Albanese wijnkruiken gevonden
Lees ook:Vloeibaar hout
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 28

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>