Wijn en proeverij bij De Pastinaeck in Amersfoort

Daar ging ik dan, door de regen op weg naar Amersfoort! (maar wel in de auto :) )

Even voor 12 afgesproken met de dames van ‘De Pastinaeck’ op ’t Hof. In het hoekje, met op vrijdag en op zaterdag de markt voor de deur!

Ik hoor hersens kraken, ik zie rimpels voorhoofden verschrompelen, want ja, wie waren dat ook alweer? “Mijn tent is top” overlevenden!

Hier reed de grote limousine met den Blijker heen, na afloop van een spannende strijd, nu zo’n bijna vier jaar geleden inmiddels! Wat een gave grieten zeg!

Annelie van den Bosch en Rianne Sleeuw! Als ik aankom lopen tussen kramen op de markt door, zie ik Annelie met een bezem de entree vegen, achter de bar houdt Rianne resoluut de dweil vast. De toon is direct gezet. Twee Hollandse aanpakkers van formaat! Die door keihard te werken het ‘present’ van vier jaar geleden hebben uitgebouwd tot een wereldspeler van formaat. Compleet met visie, beleid, stappenplan, rolverdeling en empowerment.

’t Jonge, jonge ik sta er echt van te kijken! Het is een verhaal met een gouden randje: hoe de DenBrielse Rianne de Groningse Annelie ontmoette op een Haagse Hotelschool. Een vriendschap gemaakt voor de eeuwigheid, resulterend in een plaatje van een bedrijf: Het gezonde Pastinaeck! En dat, let wel tegen het grauwe decor van de crisis die in de horeca helemaal hard is toegeslagen.

Door de hotelschool maakten de vriendinnen carrière in de horeca, de hotel-restaurant-café wereld. Het was prima, het was leuk, maar echt heel blij werden ze er niet van! ’t Ja en toen, met een bedrijfsplan op een bierviltje, bij wijze van spreken, werden ze uitgenodigd tot het  “mijn tent is top” theater! Op het web kwam ik dit – beetje langdradige – interview van presentator Herman den Blijker tegen. Nog vier zaken over van de ooit twaalf spelers. Zijn uitleg hoe dat nu kan:

In eerste instantie woonden de dames Pastinaeck samen boven de zaak! Alles deden ze zelf, sterker nog, alles doen ze nog steeds heel veel zelf. Ze hoeven nu niet meer boven de zaak te wonen, maar wonen afzonderlijk beiden op loopafstand van de zaak. Ze hebben in een soort natuurlijke rolpatroon de taken onderling verdeeld. Ze houden 19 medewerkers ‘van de straat’ waar ze verantwoordelijk voor zijn. Ze zijn het gezicht van de tent! Het hart van De Pastinaeck! Annelie de Duizendpoot, Rianne de Bedrijfsclown! En dat zeggen ze zelf!

Het restaurant kent ’s middags een kleine kaart, lekkere broodjes: ik at een hele lekkere met ‘staartstuk en truffelmayonaise. Royale salades, mooie volle soepkommen.

’s Avonds is alles anders. Althans, dan wordt er een gewone kaart gedraaid.

Zomaar wat voorbeelden, de hele kaart vind je terug op de website!

Voorgerechten

Rosé gebraden runderbavette met ingemaakte paddenstoelen, notensla
en mierikswortelmayonaise 9.50

Brandade van schelvis met inktvis, bindsla, kapperappeltjes en
mayonaise van peterselie 9.50

Soep van gerookte paling met zure room, bosui, prei en tuinkers 8.75

Hoofdgerechten

Gestoofde sukade en slavink van kalf met spruitenstamppot, boterrapen
en portjus met rookworst van Stien 19.75

Makreel uit de oven met puree van Pastinaeck, oerbiet en
aardappelblokjes en dressing van appel en worst uit Bunnik 19.25

Alkmaars parelgort met geroosterde pompoen, gebakken en rauwe paddenstoelen, notensla, witlof en kletskop van Reypenaer 18.50

Nagerechten

Griesmeelpudding met gedroogd fruit en krokant suikerbrood 8.25

Luchtige kwark van appeltaart met koekkruim en noten 7.75

Kleffe chocoladecake met vanille ijs en blonde karamel 8.50

Stilgevroren stroopwafelijs met Gieser Wildeman stoofpeer en vanille saus

Naast restaurant heeft De Pastinaeck een duidelijke borrelfunctie! Lekker  staan, zitten bij de immense bar bij de entrée! Geweldige bar.  Een hangbar.
Op tweede Kerstdag zijn ze open. Volle bak! Dan serveren ze naast het ‘gewone’ Kerstmenu een Vegetarisch Menu! Helemaal aangepast op het ritme van de vlees/viseters.

 

Na vier jaar en heel veel dagen heel hard werken, vinden ze het nog steeds geweldig, maar ja…. Ze zijn allebei niet geboren om stil te zitten, dus het bruist bij ze van de plannen!
Nee, ik ga ze niet verklappen, maar over één mag ik wat meer vertellen.

Ik ken Annelie en Rianne vanuit de wijnwereld. Want één ding was voor hun overduidelijk. De invloed van wijn op hun gerechten, wat kan je ermee, hoe kunnen ze daar meer mee spelen! Kortom,  ze willen graag meer met #Wijn&Spijs doen en zo rolde het balletje mijn kant weer op.

 

Een grootscheeps project gaat het worden! De verbouwing van de bovenverdieping tot een magnifique ‘Salle de Manger” met een knipoog naar Wijneducatie!

Goede wijncursussen, wijnproeverijen, wijnspijs-relatie, basis wijnkennis en hoe-proef-je-wijn-nu-echt! Allemaal zaken die binnenkort daar, in de door hun geschapen Wijnwereld tot leven zullen komen!

Straks doen ze ook weer met “Proef Amersfoort” mee. Nu ze de wisseltrofee gewonnen hebben, hebben ze de smaak te pakken!

Let op mijn woorden:

Dit zijn geen horecatijgers hoor! Dit is waarachtig de vermenselijking van de Big Five in zijn totaliteit!

 

Lees ook:Eleveld gaat vandaag weer open
Lees ook:Grootspraak in opspraak?
Lees ook:Een kraan voor water en een kraan voor wijn
Lees ook:Wijn, nieuwtjes en tips
Lees ook:Zo Naturel! Bergerac wijnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>