Moet ik wijn in mijn kelder roteren?

Nee!

Dr. Vinny van Wine Spectator heeft meer tekst…

Dear Dr. Vinny,

Within the last 5 years, I have started to amass many red wines. Do my older wines need to be rotated because of the sediment deposits?

—Michael D., Temecula, Calif.

Dear Michael,

No! Let sleeping bottles of wine lie. I have a hands-off approach to the older wines in my cellar. I don’t disturb them, ever (and I even put tags on them so I don’t have to move them around to find a bottle). The thing is, I don’t enjoy chewing on sediment when I drink an older wine. If you shake up your bottles, you’re stirring up the sediment, integrating it into the wine. And while sediment is harmless, it’s gunky and doesn’t add any pleasure to drinking wine. If you leave a bottle still, all the sediment falls to the same side, which is useful. When serving an older wine, gently set it upright for a few days, letting the sediment slide to the bottom. Then decant slowly, stopping at the first sign of sediment.

Bron: Wine Spectator

Lees ook:Waar komt sediment vandaan?
Lees ook:Wat is de goedkoopste manier om de luchtvochtigheid van mijn wijnkelder te regelen?
Lees ook:Gebruikt men wel eens eiwit in het wijnproces om tanines te verminderen?
Lees ook:Vacuumpompen is onzin!
Lees ook:Ik ga verhuizen, moet ik nu al mijn wijn opdrinken?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>