De angst voor biologische wijn

Logo biologische wijnIn Europa kunnen wijnproducenten zich op verschillende manieren kwalificeren voor het predicaat “biologisch” of “biodynamisch”.

Hiervoor kunnen ze zich wenden tot internationaal opererende organisaties als Demeter, of Europese- of landelijke organisaties als bijvoorbeeld Ecocert of Biodyvin.

De organisaties verschillen soms enigszins in hun certificeringeisen, maar er zijn veel overeenkomsten. Om te worden toegelaten tot één van de certificerende organisaties moet het bijvoorbeeld het gebruik van zwavel tot een minimum worden beperkt.
Daarnaast mogen er geen chemische middelen of kunstmest worden gebruikt.
Die vernietigen namelijk naast schimmels en schadelijke insecten ook veel niet-schadelijke insecten en micro-organismen in de bodem.

Veel wijnboeren in Europa zijn er ondertussen van doordrongen dat het belangrijk is om biologisch te werken. Het is echter niet overal in Europa even makkelijk om over te stappen op ‘biologisch boeren’. Vooral niet in gebieden waar het relatief veel regent, en waar dus wat vaker tegen schimmels wordt gespoten. Indien de wijngaarden van de verschillende wijnproducenten ook nog eens vlak naast elkaar liggen is het bijna onmogelijk om geen bestrijdingsmiddelen van de buurman mee te krijgen. Daarnaast vrezen sommige collega’s van naburige percelen dat ziektes in de biologische wijngaard makkelijker zullen ontstaan, en zullen overslaan naar hun eigen wijnranken.
Het zou dan ook logisch zijn om meer biologische wijnbouw in het zonnige en droge zuiden van Europa aan te treffen. Hier speelt echter een curieuze afweging de geregistreerde biologische wijnbouw parten; of de aansluiting bij een certificerende organisatie neigenlijk wel zo gewenst is. De grootste angst is dat de op verantwoorde wijze geproduceerde wijnen alleen nog maar als ‘biologisch’ te boek komen te staan, en dat dit de herkomst en andere positieve kenmerken van de wijn overschaduwt. En daarom kwalificeren een hoop wijnboeren zich bewust nog niet als biologisch.

Lees ook:Frankrijk – Biologische wijnbouw groeit gestaag
Lees ook:Nieuwe Europese regels voor biologische wijn
Lees ook:Belgie als wijnland steeds serieuzer
Lees ook:Voorlichting over bio in de wijngaard
Lees ook:Groene wijnbouw kent opmars in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>