Geheimtip Steiermark 1: Buschenschank

Waar eet en drink je als je in het zuiden van Oostenrijk bent? Je kunt naar haute cuisine restaurants gaan als Tom am Kochen in Leutschach. Neem een stapel geld mee en trek er zeker zo’n drie uur voor uit. Voor mensen die van een bijzondere smaakervaring en lang tafelen houden. Leuker en Oostenrijkser is de Buschenschank!

Veel wijnboeren hebben een restaurant ‘aan huis’ zeg maar. Je drinkt perzikkensap van eigen bomen of wijn van de eigen wijngaarden. Geen koffie, geen thee, geen cola, geen bier! En je eet er van koud vlees, kaas, ingemaakte groente en alles wat het eigen boerenbedrijf voortbrengt. Oma of moeder is meestal ook nog een goede taartenbakster, zodat het nagerecht meestal super is.

Buiten in de tuin is het idyllisch toeven met zicht op de wijngaarden, binnen is de ‘gelagkamer’ vol hout, kleedjes en gezelligheid. De Oostenrijkers zelf eten er graag en komen met de hele familie. Een praatje is zo gemaakt. En het eten is echt top, ik heb bij Schauer en Bauer Prall super gegeten. Ook de wijnen zijn goed, vooral die van Schauer maakten indruk. Lekker fris en zuiver, prima voor bij de lunch.

De wet op de Buschenschank dateert uit de 18e eeuw  en werd uitgevaardigd door keizer Josef II. Hij was hiermee de wijnboeren terwille die eigen producten wilde verkopen. Ook legde de keizer vast dat dat alleen koude gerechten mochten zijn. Om die bepaling is tegenwoordig wel heen te komen: je serveert gewoon vlees dat nog aan het afkoelen is….

Het typische gerecht in de Buschenschank is de Brettljause: een plank met daarop kaas, worst, tomaat, komkommer etc.. Daarbij komt brood en Aufstrichen: smeersels van leverworst, kaantjes in vet, verse kaas etc… Zum Wohl!

Lees ook:Geheimtip 4 Steiermark: Pompoenpitten, olie en likeur
Lees ook:Geheimtip Steiermark 2: Genussregal en Vinofaktur
Lees ook:Stijgt de kwaliteit van de supermarktwijnen?
Lees ook:Tips voor de kerst 2
Lees ook:Een bijzonder gastronomisch en vineus evenement uit de Kookschool van KC

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Geheimtip Steiermark 1: Buschenschank

  1. Pingback: Eerbetoon aan de Heurige | Wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>