Hertensalami van Great Glen Game met Riesling

Woensdag is wijn-spijsdag op Wijn.blog en Koken.blog. Later vandaag een lekker wijnadvies bij een recept van Edith, nu aandacht voor een bijzonder product dat ik onlangs mocht proeven: vleeswaren van hert. En het is nu in Nederland te koop! En natuurlijk geef ik ook hier een wijntip bij!

Drie delicatessen winkels in Nederland verkopen sinds deze week de hertensalami en – chorizo van Great Glen Game uit de Schotse Hooglanden. Great Glen Game is opgezet door de Nederlander Jan Jacob Baak, die sinds 2000 met zijn gezin in Schotland woont.

De vleeswaren worden gemaakt van wild hertenvlees dat Jan Jacob koopt van landgoederen uit de omgeving van de Great Glen. Hertenvlees is bekend om zijn gezonde eigenschappen (weinig vet, bijna geen cholesterol en veel omega-3 vetzuren). De hertencharcuterie is dan ook een heel gezond alternatief voor de normaal van varkensvlees gemaakte produkten zoals salami’s.

Rentmeester in Schotland
Jan Jacob werkte een aantal jaren als rentmeester van een landgoed in de Schotse Hooglanden en één van zijn taken was het beheren van de wild stand. Lekker eten is zijn passie en in zijn vrije tijd begon hij dan ook met  het roken van hertenvlees. Na een tijd van experimenteren en veel proeven ontstond er een heel nieuw product, dat nog niet op de markt was: hertensalami. In 2003 startte het bedrijfje Great Glen Game en in de loop der jaren werd het assortiment uitgebreid met andere produkten.  Het bedrijf maakt nu salami’s, chorizo’s, pepperoni en bresaola met puur wild hertenvlees.

Jan Jacob Baak: “Toen we naar Schotland vertrokken hadden we niet kunnen denken dat we nog eens delicatessen zouden exporteren naar ons geboorteland.

Het maken van voedselproducten en conserveren zit blijkbaar in onze genen. Mijn familie heeft in de dertiger jaren een succesvol conservenbedrijf opgericht, zij waren heel innovatief in het inmaken van groenten.  Wij gebruiken ook traditionele technieken en moderne technologie om een natuurlijk geconserveerd vleesproduct te maken zonder kunstmatige toevoegingen.”

Delicatessenwinkels
Edwin Peek van Peek en Van Beurden Delicatessen uit Utrecht kwam via Twitter met Great Glen Game in contact en zijn interesse was snel gewekt.  Na een proeverij met een paar collega’s besloten ze om samen de salami en chorizo naar Nederland te halen om in hun winkels te gaan verkopen. Ik mocht die salami en chorizo ook proeven bij Edwin Peek, en was gelijk verkocht! De hertensalami en hertenchorizo is nu verkrijgbaar bij Peek en Van Beurden in Utrecht, Gransjean in Den Haag en Life’s Delicious in Apeldoorn.

En wat schenk ik daarbij? Ik ben deze week toch al in Rieslingsferen, en dat past eigenlijk heel erg goed, ook bij hert! Een koel glas Riesling uit de Pfalz, of uit Rheinhessen bijvoorbeeld. In Duitsland drinken ze veel vaker Riesling bij hert, vooral bij een biefstukje. De Riesling vom Porphyr, van Weingut Wagner Stempel, verkrijgbaar bij Rieslinghuis, is een mooie keuze! Als je € 14,95 wat te duur vindt (wat het niet is…) kun je ook de Riesling Classic van Eymann eens proberen, verkrijgbaar bij Vindict voor € 7,45.

Lees ook:Eerste #hertenjamsessie: combineer hert met wijn!
Lees ook:Wild Pig actief in Nederland
Lees ook:Chardonnay van Jacob’s Creek heel herkenbaar
Lees ook:Even voorstellen: Riesling
Lees ook:Fruitige zomerwijn in vier varianten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>