Rubriek: Wetenschap en wijn

Wijn blenden, zo doe je dat

Over enkele weken ga ik op wijnreis naar Duitsland, dit keer naar Rheinhessen. Wijnboeren bezoeken, door de wijngaarden sjokken en voor een lezer vragen of er nog geplukt kan worden. Door die lezer dus ! Iemand die je ook wel een echte Duitslandfreak kunt noemen, is Leon Gommers van Wijnhandel Gommers uit Soest.  Hij importeert

Lees verder...

Wine Tourism Study – can any topic be nicer to research?

Wine and travel have always been two of my main interest areas. This fact led to choosing an undergraduate program in tourism management in order to make my passion my job. However, I quickly realized that I would like to be deeper involved in research and continued my professional career with a university degree in

Lees verder...

Een wijncadeau!

Vandaag kreeg ik een wijncadeau. Een cadeau om te delen!  Ik vind het een hele charmante geste! Iedereen nieuwsgierig waar dit dan weer over gaat, want op het wijn.blog weet je het maar nooit. Wel lees met me mee op het Weblog Wijnbouw! Jet Wester is de naam! Zo zie je maar weer, als je

Lees verder...

Chili in het Casa

Het is alweer bijna een week geleden dat ik  in het Casa 400 in Amsterdam op zoek ging naar de waarheid van de Chileense wijnen. Een bescheiden, doch prima uitmonstering in een van de vele zalen van het Casa, van wit en rood Chileens sap. Gewapend met een mooi begeleidend boekje met een voorwoord van

Lees verder...

Een wijnonderzoek op Spaans niveau!

Waar Linkedin allemaal niet toe leidt! Omdat mijn studenten van de BSN ook allemaal afstuderen, zich tijdens hun laatste managementstage storten op een afstudeeronderwerp en alles wat daarbij komt kijken, was  ik toch wel zeer gecharmeerd van het offensief van Stephanie Gesterkamp die zich met overgave aan de wijndrinkende consument lijkt over te leveren. Op

Lees verder...

De wonderlijke terminologie van de wijnwereld

Daar lees ik toch in op de website van Standaard dat het, ik citeer: “Eén groot voordeel is alvast dat de wijn geen kurk meer kan hebben. Wijn kan nu ook staand bewaard worden (anders moet de wijnfles liggen om de kurk vochtig te houden, zodat hij zich opspant en de fles voldoende afsluit van

Lees verder...

Terroir uitgelegd en nader verklaard

Tjitske Brouwer heeft een interessant filmpje op facebook gedeeld. Ik ging verder zoeken naar de oorsprong van deze film en kwam er nog veel veel meer tegen. Waanzinnig interessant. Maar de keuze van Tjitske Brouwer van Vinoblesse wil ik heel graag delen met de lezers van wijn.blog omdat het momenteel een big issue in de

Lees verder...

Vinoblesse, de strijd om de natuurwijnen

In de aanloop naar de grote overzichtsproeverij van Vinoblesse [1] eind Maart 2012 vraag ik Tjitske Brouwer naar haar visie op de huidige wijnbouw. Ik wil vast een beetje een voorsprong hebben, want in juni hebben wij MVio ook een masterclass van haar. Over biologische wijnbouw natuurlijk. Dus ben ik extra geïnteresseerd en oplettend.  Het

Lees verder...

Video: Wat is champagne nu eigenlijk precies?

Natuurlijk gaan er met Oud en Nieuw weer heel wat flessen open, maar wat is champagne nu eigenlijk? Hoe komen de bubbels erin? Uit welke stoffen is champagne samengesteld? Hoe schenk je champagne het beste in? De antwoorden op deze vragen en meer vind je in het volgende ( Engelstalige) tekenfilmpje.     Bron

Lees verder...

Kerstwensen uit Oostenrijk

Wel eens van de Premium Estates of Austria gehoord? Daarin zijn een aantal top-wijnproducenten uit Oostenrijk verenigd. Gezamenlijk promoten zij hun wijnen (en azijnen) en gezamenlijk wensen ze je een fijne Kerst. Geniet even mee! En wil je weten wie dat dan precies zijn, die Premium Estates? Dat zie je hier Personalize funny videos and

Lees verder...

Gaat de oudste fles wijn ter wereld binnenkort open?

In het  Historisch museum in Speyer in de Pfalz, staat al een eeuw een fles wijn. Deze stamt uit het jaar 350 en is vermoedelijk ook in de Pfalz geproduceerd, hij is pas in 1867 ontdekt en geanalyseerd in de Eerste Wereldoorlog. De fles is afgesloten met was en er zit een witte substantie bovenin de

Lees verder...

Wijn walsen wetenschappelijk onderzocht

Iedereen die weleens serieus wijn geproefd heeft, weet het wel. Door de wijn in je glas een te walsen komen de aroma’s los. Maar waarom is dat zo en is het wel zo? Een aantal wetenschappers heeft dit onderzocht en hieronder de wat technische uitleg van wat er in je glas plaatsvindt. Wijn laten ‘walsen’

Lees verder...