Wijnbouw op substraat

Onderzoekers Tycho Vermeulen en Filip van Noort van Wageningen UR Glastuinbouw en Olaf van Kooten van de Leerstoelgroep Leerstoelgroep Tuinbouwketens hebben vrijdag 7 september 2012 één van de Valorisation Grants van STW ontvangen uit handen van staatsecretaris Halbe Zijlstra (OCW). Met deze financiële impuls willen de onderzoekers het ‘proof of principle’ aantonen van wijnbouw op substraat.

Het telen los van de grond staat voor steeds meer gewassen in de belangstelling. Deze methode heeft als voordeel dat de teelt beter stuurbaar is. Het water gebruik kan worden geoptimaliseerd en de kwaliteit van gewas en product neemt toe dankzij de nauwkeurige toediening van voedingstoffen. Voor tomaat, paprika, komkommer, roos en sla zijn inmiddels betrouwbare teeltsystemen los van de grond ontwikkeld.

Sinds 2008 werken Tycho Vermeulen en Filip van Noort aan de ontwikkeling van een substraatteelt voor druiven. De teelt vindt plaats in lange, dakvormige bakken met een opening aan de bovenzijde. De bakken zijn gevuld met poreuze kleikorrels en de voedingsoplossing stroomt door de kleikorrels. De teelt verloopt in de bakken voorspoedig en dit jaar wordt de eerste druivenoogst verwacht.

De onderzoekers verwachten dat het systeem is toepasbaar in warme klimaatzones en voor verschillende variëteiten. De irrigatie- en bemestingstrategie moeten echter nog worden verbeterd. Met de subsidie willen de onderzoekers het systeem doorontwikkelen en praktijkrijp maken.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw, 11/09/12

Lees ook:Napa Valley in 2040 te warm voor kwaliteitswijnbouw
Lees ook:Protocol voor duurzame wijnbouw in Chili
Lees ook:Minder kans op Alzheimer door Cabernet
Lees ook:Utrechtse wijnhandel bestaat 125 jaar
Lees ook:Witte wijn maakt je tanden rot!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>