Nebbiolo, de koning van Piemonte

Wat een prachtige ochtend in het bos deze morgen! De zonnenstralen prikken wat verlegen en onwennig door de takken. Onwijs lekker. Zo vroeg als ik meestal ga, is het nog doodstil. Ik loop daar en luister naar een concert dat helemaal alleen voor mij en Bink wordt uitgevoerd. Dat is zó genieten. Zoals altijd kan ik  een grijns niet onderdrukken als ik de rand van het bos nader om het leven van alle dag weer in te stappen. Daar komen ze hoor! De mannen, de vrouwen met de sportschoenen, de zweetband in het haar, de blik op oneindig.
Met hordes tegelijk donderen ze het zo stille bos in. Het orkest is allang verdwenen! Na deze gazelles, hindes en antilopen volgt steevast de cavelerie te fiets. Te zware mannen op te kleine fietsen die met hun volle gewicht de wortels van de bomen zullen berijden! Wat een feest.

Wij gaan naar huis!

In de Tijd lees ik over Australië, dat niet goed bezig is in China. Op de site van Perswijn lees ik iets over Nico McGough van de Gouden Ton, wat al weer oud nieuws is. Snooth vertelt uitgebreid over Sangiovese. En op het wijn.blog plaats ik dan een  artikel over Piemonte om vervolgens lekker aan de koffie te gaan.

 

Velen van ons genieten ieder jaar van en in  Italië, land met zoveel mogelijkheden. Als je niet van zonnen houdt, ga je in de winter naar de Dolomieten voor een wervelende skivakantie. Je kunt Toscane bezoeken voor heel veel cultuur of je richting Rome of Napels bewegen, zwaaiend naar de paus.

 

Ook de eilanden zijn zeer zeker de moeite waard! Het grote Sicilie, het ruige Sardinie met toch ook een oppervlakte van zo’n slordige 24.000 vierkante km, Pantellaria, het vulkaaneilandje in het Kanaal van Sicilie, met een eigen luchthaven. Een eilandje van ruim 200.000 jaar oud, waarschijnlijk ontstaan uit vulkaanlava. Daar sta je nooit bij stil.

Ligurië, aan de kust in het noordwesten van Italië staat bekend als  de Bloemenrivièra en lokt jaarlijks veel toeristen naar zich toe. Daarnaast zijn er ook hier veel bezienswaardigheden zoals de dorpen van de CinqueTerre, het landschap rond Finale Ligure en de stad Genua.

Kortom, het is en blijft een geweldig land, dit warmbloedige stukje aarde met zijn temperamentvolle bewoners.

In het noorden van Italië ligt, grenzend aan Zwitserland, het bergachtige heuvelland van Piemonte.  Een streek waar de sneeuw nog echte sneeuw is, de mist in de heuvels van de Langhe beroemd is voor het effect op de wijndruiven en de echte truffels nog gezocht en gevonden worden. Piemonte, met haar oppervlakte van ruim 25.000 vierkante km, het Alpengebied, de Povlakte en de grote steden zoals onder andere Turijn herbergt tevens een schat aan rode wijnen. Echter, de vaak vergeten witte wijnen zijn ook  niet te versmaden.

 

 

De beroemde wijnen uit de heuvels van de Langhe, van Asti en Alba.

Tweederde van de wijnen die hier vandaan komen zijn rood! En vier behoren tot de top wijnen: de DOCG’s Barolo, Barbaresco, Gatinara en Ghemme worden gemaakt van de druif Nebbiolo. Dit is echter niet de meest aangeplante druif, dat is namelijk de Barbera.

 

De druif Nebbiolo wordt ook Spanna genoemd. Een druif met een enorme zuurgraad en een immmense behoefte aan tijd! De wijnen van de Nebbiolo druiven hebben  een lange rijpingstijd nodig om op dronk te komen. Niet voor niets worden de wijnen vaak vanuit de karaf geserveerd!
 Ook de witte wijnen zijn niet te versmaden, fris droog, zoet en bubbelend, of bubbelend droog.  Gemaakt van de Cortese en de Moscat druiven.


Enkele bekende wijnhuizen uit Piemonte zijn:

Marchesi di Barolo 
Marchesi di Barolo, opgericht door Marchesi Falletti, is aan het einde van de 19e eeuw van start gegaan en is daarmee één van de oudste wijnhuizen in de Barolostreek. Marchesi di Barolo heeft circa 40 hectare wijngaarden en de wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Het wijnhuis produceert jaarlijks zo’n 1,3 miljoen flessen en haalt hiervoor 65% van de druiven bij andere druiventelers vandaan. De kelders van Marchesi di Barolo liggen in het dorpje Barolo, uitkijkend over het kasteel van Marquis Falletti. Aan het begin van de 19e eeuw werd door Marchesi Falleti de basis gelegd voor de wijn die thans wereldberoemd is onder de naam ‘ Barolo’. Na het overlijden in 1864 van de laatste telg Falletti werd het werk voortgezet door de charitatieve stichting Opera Pia Barolo. In 1895 begon Pietro Abbona in de wijnkelders te werken. Door zijn volhardendheid, kennis en vaardigheden creëerde hij het wijnbedrijf; Marchesi di Barolo en maakte uiteindelijk de wijnkelders, de wijngaarden en het La Volta kasteel tot familiebezit van de Abbona’s. Tot op de dag van vandaag zijn ze dat nog steeds.

 

Prunotto 
Het wijnhuis Prunotto is gevestigd in Alba, het knooppunt van het Langhe gebied, op gelijke afstand gelegen tussen Barolo en Barbaresco. Het wijndomein bevat een prachtige en typische kelder met schitterend gelegen wijngaarden in diverse appellaties en cru’s van het gebied. Hoewel de Prunotto  wijnen door de decennia heen steeds een uitstekende reputatie hebben genoten, heeft dit bedrijf toch een enorme injectie gekregen – zowel wijntechnisch als commercieel – toen in 1994 de Antinori familie het domein onder haar vleugels nam.

Heerlijke wijnen voor bij de een verrukkelijk stukje hert.

Prachtige foto van Vinissima!

Cantina Francone
 Gelegen in Neive, tussen de prachtige heuvels van de Barbaresco wijngaarden in de Langhe. De Cantina is een echt familiebedrijf, waar de passie voor wijn is overgedragen van vader op zoon en waarvan de oorsprong inmiddels 5 generaties terug gaat tot 1892.

De filosofie van de familie Francone is wijn maken in de traditie van de klassieke wijnen van de Langhe. Hierbij is kwaliteit een absolute voorwaarde. Francone maakt dan weliswaar 16 verschillende ‘labels’, maar van elk label wordt slechts een beperkt aantal flessen gemaakt (bv van de Barbaresco Riserva worden slechts 2.600 flessen)!
 Deze filosofie is gebaseerd op 2 invalshoeken: enerzijds diep respect voor en optimale (handmatige) verzorging van de wijnstokken in de wijngaard en aan de andere kant vinificatie en rijping met respect voor het ruwe product en het natuurlijke karakter ervan. Dit betekent lange fermentatie op de schillen en wijnen die worden gemaakt met een sulfietaandeel dat soms wel 60% onder het toegestane niveau ligt.
Het resultaat is prachtige wijn, die niet alleen vol en krachtig is, maar ook prettig en elegant in de klassieke stijl van de Langhe.
 De Gallina heuvel, een van de meest fascinerende terroirs in de Piëmonte en voorkomend  op de Historical Barbaresco Cru Vineyards-lijst van Renato Ratti, vormt een bijzonder onderdeel van dit familiebedrijf. De Gallina-wijngaard genereert wijnen met een bijzonder karakter, dankzij de combinatie van het terroir, de ligging op het zuiden en het ideale microklimaat.
In 1990 besloot de familie Francone dat deze bijzondere wijngaarden recht hadden op een eigen label. En zo ontstond Antichi Poderi dei Gallina: complexe, stijlvolle wijnen met een prachtig bewaarpotenteel, afkomstig van een uniek terroir, Gallina in Neive.

Schiavenza
 Sinds 1956 heeft het huis Schiavenza zijn bezit in Serralunga d” Alba.  De broers Vittorio en Ugo Alessandria startten dit prachtige Barolo bezit. Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door de Luciano Pira, de echtegenoot van een van de dochters, hierbij geholpen door zijn vrouw Maura. Zij maken een  granaatkleurige wijn, die een mooie balans heeft van tannines en fruit, rozen, viooltjes, leer en kruiden. Het is een wijn die het bijzonder goed doet bij wildgerechten. De wijn heeft gemiddeld drie jaar gerijpt op middelgrote eikenhouten vaten. Daarna nog een jaar op de fles. Karafferen doet hem zeker geen kwaad.

Cascina Ballerina 
Het in 1928 opgerichte wijnhuis van de familie Viberti heeft alle wijngaarden op de Langhe heuvels liggen. Hier maken zij  vol liefde de Barolo Tre Ciabot.

De hele familie Viberti is betrokken bij het bedrijf, vanaf het bewerken van het land, het plukken van de druiven tot aan de vinificatie en botteling van de wijnen. De wijngaarden bevinden zich vooral in het dorp La Morra en Monforte d’Alba waar verschillende druivensoorten worden geteeld zoals Nebbiolo, Barbera, Dolcetto en een hele kleine hoeveelheid Cabernet Sauvignon.

De Barolo Tre Ciabot is uiteraard van 100 % Nebbiolo gemaakt. De goede wijnen hebben hierdoor, na voldoende rijping fluweelzachte smaken en aroma’s van viooltjes, rozen, eiken en vanille. De Tre Ciabot rijpt 2 jaar in Sloveens eikenhout en daarna nog een jaar op de fles.

 

Pio Cesare Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort, en is intussen ook verantwoordelijk voor een aantal moderniseringen en veranderingen bij dit fraaie, traditionele bedrijf. Zo is Pio Cesare van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard, die altijd bereid zijn hun druiven te verkopen aan een van de handelshuizen. Wat dat betreft lijkt de streek wel een beetje op de Bourgogne, met al die verschillende wijngaarden, elk met een eigen naam, onderverdeeld in kleine stukjes wijngaard, die allemaal in het bezit zijn van een andere wijnboer.

Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaardbezit is inmiddels 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren.

Ook bij het wijn maken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Hierbij is gekozen voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wijn het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerde en complex, waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.

Lees ook:Piemonte, het onontdekte paradijs
Lees ook:Barolo en pasta…met truffel!
Lees ook:Magazine voor Levensgenieters
Lees ook:Oogstbericht 2004: Barolo en Barbarsco
Lees ook:Wijnen uit de Piemonte /2

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>